Aromaterapik Masaj Yağları

Masaj kelimesi Fransızca “massage” kelimesinden dilimize gelmiş olsa da köken olarak pek çok dilde benzerdir. Örneğin “massa” Arapça’da dokunmak, Latince’de hamur anlamındadır.

Binlerce yıldır uygulanan masaj dokunulma ihtiyacından doğmuş ancak aslında deri ve deri altımızdaki dokular, organlar ve kaslarımız için fiziksel olarak uygulanan rahatlatıcı bir yöntem. Vücudumuza yüzeyden mekanik olarak uygulanan masaj sayesinde hem psikolojik hem de fiziksel rahatlama sağlanıyor.

Masaj kimi zaman ağrı, stres vb. bir sorunu çözmek kimi zaman da sadece keyif için tercih ettiğimiz bir uygulama. Masajı keyif ve hatta bir lüks olarak gören olduğu gibi düzenli uygulanması gereken fiziksel bir ihtiyaç olarak kabul edenler çoğunlukta.

Masaj uygulamaları eller, parmaklar, dirseklerle yapılabildiği gibi bir cihazla da uygulanabilir. Masaj uygulamalarında çok çeşitli masaj yağları kullanılır. Piyasada farklı amaçlara yönelik sentetik ve doğal içerikli masaj yağı çeşitleri bulunmakla beraber masaj terapistlerinin masaj yağı tavsiyesi çoğunlukla bitkisel içerikli yağlardan oluşan masaj yağlarıdır.

Cildimiz en büyük organımız ve tıpkı yediklerimiz ve içtiklerimiz gibi cildimize sürdüklerimizin de mümkün olduğu kadar doğal ve temiz içerikler olması önemli. Masaj sırasında fazla miktarda masaj yağının tüm vücuda uygulandığı düşünüldüğünde doğal yağların masaj yağı olarak tavsiye edilmesi kaçınılmaz olacaktır.

Masaj Yağları Nelerdir?

En iyi masaj yağı hangisi sorusunun yanıtı aslında masajın amacına göre değişiklik gösterir. En iyi masaj yağı öncelikle uygulama esnasında gerekli kayganlığı sağlayacak, orta düzeyde emilimi olan (çok hızlı emilen ve hiç emilmeyen yağlar tercih edilmemeli) ve rahatlatıcı bir kokuya sahip olan masaj yağlarıdır.       

Hangi yağ ile masaj yapılır? Masaj terapistlerinin en çok önerdiği doğal yağlar: tatlı badem yağı, kayısı çekirdeği yağı, Hindistan cevizi yağı, jojoba yağı, avokado yağı gibi bitkisel yağlardır.

Masaj Yağı Nasıl Yapılır?

Masaj yağı olarak tek bir bitkisel yağ kullanılabileceği gibi, birden fazla yağı karıştırarak da kendinize masaj yağı yapabilirsiniz.

Aromaterapi masajı nedir? Aromaterapi masajı nasıl yapılır?

Aromaterapi yağları ile hazırlanmış masaj yağı ile yapılan masaj çeşidine aromaterapi masajı diyoruz. Aromaterapi masajı aynı zamanda aromaterapiyi yaşamımıza katmanın da bir yolu. Aromaterapi masajının diğer masaj çeşitlerinden farkı kullanılan masaj yağının doğadan elde edilen aromaterapi yağları ile hazırlanıyor olması. Uygulamada diğer masajlardan bir farkı olmasa da aromaterapi masajı, masaj yağının içeriğindeki taşıyıcı yağların ve uçucu yağların şifasından dolayı çok daha faydalı ve rahatlatıcı.

Aromaterapi masaj yağı nasıl hazırlanır?

Aromaterapi masaj yağı hazırlarken hem sabit yağlar (tatlı badem yağı, kayısı çekirdeği yağı gibi) hem de uçucu yağlar (lavanta uçucu yağı, ylang ylang uçucu yağı, nane uçucu yağı gibi) kullanılır. Dikkat edilmesi gereken sabit yağların cildimize direkt uygulanması güvenli iken, uçucu yağların mutlaka seyreltilerek cildimize uygulanması gerektiğidir. Bu yüzden uçucu yağları sabit yağlar içinde seyrelterek kendimize aromaterapi masaj yağı hazırlayabiliriz.

Ağrı kesici masaj yağları nelerdir?

Bazı uçucu yağlar içeriğindeki özel bileşenler sayesinde kasları rahatlatıcı etkilere sahiptirler. Nane uçucu yağı, okaliptüs uçucu yağı, ıtır uçucu yağı ve biberiye uçucu yağları bu özelliklere sahiptir. Soğuk sıkım susam yağı da ağrı kesici masaj yağlarının içeriğinde kendine yer bulur.

Rahatlatıcı masaj yağı hazırlama

Evde kendinize rahatlatıcı özellikte masaj yağı hazırlamak istiyorsanız işte size doğal yağlar ile hazırlayabileceğiniz aromaterapi masaj yağı reçetesi.

Tatlı badem yağı: 50 ml

Kayısı çekirdeği yağı: 50 ml

Lavanta uçucu yağı: 10 damla

Ylang ylang uçucu yağı: 5 damla

Önce tatlı badem yağı ve kayısı çekirdeği yağını karıştırın. Sonra sırasıyla lavanta uçucu yağını ve ylang ylang uçucu yağını damlatıp karıştırın. Karışımı amber bir şişede serin, kuru ve güneş görmeyen bir yerde saklamanız iyi olacaktır.

Rahatlatıcı özellikteki aromaterapi masaj yağını hem masaj yaptırırken hem de vücut bakım yağı olarak kullanabilirsiniz.

Aromaterapi masaj yağı doğal yağlar sayesinde cildinizi nemlendirip yumuşatırken hoş kokusuyla rahatlatır.