Aromaterapiyi yaşamımıza katmanın çok farklı yolları bulunuyor. Yüzlerce kilo bitkiden birkaç kilo elde edebildiğimiz uçucu yağlar bu yolculukta bize eşlik eden başrol oyuncuları.

UÇUCU YAĞLAR VE AROMATERAPİ

Aromaterapide hangi yağlar kullanılır? Yanıtı uçucu yağlardır. Aromaterapide kullanılan uçucu yağlar bitkinin çiçek, sap, gözde, reçine, yaprak gibi kısımlarından çoğunlukla distilasyon yöntemiyle elde edilen öz yağlardır. Güzel kokulu aromatik yağlar zihin beden ruh dengesine yardımcı olur, fiziksel ve ruhsal rahatlamamıza katkı sağlar. Zihni açan uçucu yağlar olduğu gibi rahatlatıcı, sakinleştirici uçucu yağlar, canlandırıcı uçucu yağlar da aromaterapinin birer parçasıdır.

AROMATERAPİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

1.      KOKLAMA YOLU

Uçucu yağları istenilen etkiye göre direkt şişesinden koklayarak kullanabiliriz. Ya da buhurdanlık ya da difüzör yardımıyla ortam kokulandırmada uçucu yağları kullanabiliriz.

2.      HARİCİ UYGULAMALAR

Cildimize uygulayabileceğimiz serumlar, vücut bakım ürünleri vb. kozmetik amaçlı kullandığımız ürünleri uçucu yağlar kullanarak hazırlayabiliriz.

3.      AROMATERAPİ MASAJI

Uçucu yağlar kullanılarak hazırlanan masaj yağları ile yapılan masaj aromaterapi masajıdır. Aromaterapi masajı uygulamaları aromaterapi uygulama yöntemlerinden biridir.

4.      BANYO UYGULAMALARI

Banyo tuzları hazırlarken uçucu yağları kullanmak ya da uçucu yağlar ile hazırlanan mumları banyoda kullanmak yine aromaterapiyi hayatımıza katmanın yollarından biridir.

EVDE AROMATERAPİ NASIL YAPILIR?

Tüm bu aromaterapi yöntemlerini evde uygulayabilirsiniz. Evde aromaterapi uygulamaları için özellikle cilt uygulamalarında aromaterapi formülleri oluşturmanız gerekir. 

AROMATERAPİ FORMÜLLERİ

Uçucu yağlar yüzlerce kilo hatta bazen tonlarca bitkiden ancak 1-2 kilo elde edilebildiği için oldukça yoğun farmakolojik etkilere sahiptirler. Bu yüzden cilde harici uygulamalarda direkt kullanılmaz. Mutlaka bir sabit (baz) yağ içerisinde seyrelterek kullanmamız önemlidir. Aromaterapi reçeteleri burada devreye giriyor.

UÇUCU YAĞLAR NASIL SEYRELTİLİR?

Her uçucu yağ cilt üzerinde farklı max. kullanım oranına sahip olsa da genel olarak seyreltme oranı verebiliriz. Eğer yüz çevresinde kullanacaksak uçucu yağın sabit yağ içindeki oranı %1’i geçmemelidir. Vücut için kullanacaksak bu oranı %2 olarak veririz.

1 damla uçucu yağ kaç ml?

1 ml uçucu yağ yaklaşık 20-25 damla. Bu durumda örneğin yüzümüz için bir karışım hazırlayacaksak 100 ml bir sabit yağ (tatlı badem, jojoba, üzüm çekirdeği vb.) içine en fazla 25 damla uçucu yağ ilave etmeliyiz.   

HANGİ AROMATERAPİ YAĞI NE İŞE YARAR?

Her uçucu yağ içerisinde onlarca organik bileşen taşır. Bu bileşenler bazen uçucu yağa özel bileşen de olabilir. Bize huzur, mutluluk, sakinlik veren işte bu bileşenlerdir. Hangi aromaterapi yağı ne işe yarar daha ayrıntılı öğrenmek için aromaterapi yazımıza göz atabilirsiniz.

HANGİ YAĞLAR RAHATLATIR?

Aromaterapide sakinleştirici bitkisel yağlar sıklıkla kullanılır. En çok bilinen ve kullanılan sakinleştirici yağ lavanta uçucu yağıdır. Günlük uçucu yağı ve sedir uçucu yağı da strese iyi gelen yağlar olarak bilinir.

LAVANTA YAĞI ODADA NASIL KULLANILIR?

Lavanta yağı nasıl kullanılır? Lavanta yağını kullanmanın en pratik yolu buhurdanlık veya difüzörde kullanmaktır. Buhurdanlığın üst haznesindeki suya 3-4 damla lavanta uçucu yağı damlatarak ortam kokulandırma olarak kullanabilirsiniz.

Alkol ve su kullanarak lavanta yağı ile oda parfümü hazırlayabilirsiniz. Bunun için spreyli bir şişe iyi olacaktır.

Uyku problemlerinde lavanta uçucu yağı rahatlama sağlayacaktır. Yastığa lavanta yağı damlatmak derin uykuya dalmaya yardımcı olur. Lavanta uçucu yağını yastığınıza 2-3 damla damlatarak kullanmak da evde aromaterapi uygulamasıdır.