BERGAMOT UÇUCU YAĞI

(Citrus Bergamia peel oil)

Botanik adı "citrus bergamia" olan bergamotun meyve kabuklarından soğuk sıkımla elde ediliyor bergamot uçucu yağı. Sıcak ve meyvemsi kokusuyla narenciye kokusundan hoşlananların favorisi.

BERGAMOT UÇUCU YAĞININ FAYDALARI

İçeriğindeki d-limonen sayesinde antibakteriyel, antifungal, antiviral, antienflamatuar ve analjezik etkilere sahip olan bergamot uçucu yağı aynı zamanda linalool ve linalyl asetat içeriği sayesinde sedatif etkiler gösterir.

Tatlı kokusu ve terapötik etkileriyle hem hava temizleyici hem de koku giderici olarak harika bir seçim. Antidepresan etkisiyle olumsuz düşüncelerden kurtulmanıza yardımcı olur. Kokusu neşe veren bergamot uçucu yağını, kaygılı ve endişeli olduğunuz durumlarda direkt koklayabilir ya da buhurdanlığınıza 3-4 damla damlatarak bulunduğunuz ortamı kokulandırarak hem canlandırıcı hem de örneğin antiviral etkisinden faydalanabilirsiniz.

İster tek başına isterseniz diğer uçucu yağlar ile karıştırarak buhurdanlığınızda kullanabilirsiniz. Bergamot uçucu yağı en çok lavanta uçucu yağı, limon uçucu yağı ve sedir uçucu yağı ile yakışıyor.

BUHURDAN YAĞI KARIŞIMI

Bergamot uçucu yağı: 2 damla

Limon uçucu yağı: 1 damla

Lavanta uçucu yağı: 1 damla

CİLT BAKIMINDA BERGAMOT UÇUCU YAĞI

Bergamot uçucu yağından cilt bakımında da faydalanabiliyoruz. Antiseptik özelliği sayesinde yanık ve yaraların iyileşmesinde yardımcıdır. Unutmayalım! Uçucu yağları asla direkt cildimize uygulamıyoruz. Cilt tipinize uygun bir sabit yağ içerisine (jojoba yağı, tatlı badem yağı, üzüm çekirdeği yağı gibi) max. %0,3 oranında seyreltip cildiniz için kullanabilirsiniz. (100 ml sabit yağ içerisine 7 damla bergamot uçucu yağı)

BERGAMOT UÇUCU YAĞINI KULLANIRKEN DİKKAT!

Bergamot uçucu yağı çoğu citrus yağında olduğu gibi fototoksiktir. Cilt uygulamalarında güneşe karşı hassasiyet yaratabilir, yanıklara sebep olabilir. Bu yüzden bergamot uçucu yağını cildinize uyguladıysanız asla güneşe çıkmayın. Bergamot uçucu yağını cildinizde kullanmak istiyorsanız önerilen dozları aşmadan gece cilt bakım rutininize eklemenizi öneririz.

Tüm uçucu yağlarda olduğu gibi önerilen dozlar özellikle cilt bakımında aşılmamalıdır. Bir hastalığınız varsa kullanmadan mutlaka doktorunuza danışın. Bergamot uçucu yağı ilaç değildir, hastalıklara tedavi olarak önerilmez. Dahili olarak kullanılmaz.