BİBERİYE UÇUCU YAĞI NASIL KULLANILIR?

Çalımsı yapısı ve koyu yeşil yapraklarıyla, yeşil rengini dört mevsim koruyan biberiye çok güçlü bir aromaya ve kokuya sahip bir bitki. Yüksekliği yer yer 2 ila 6 metre arasında değişen biberiye ilkbahar mevsiminde ise soluk mavi çiçekler açıyor. Bilimsel adı Rosmarinus officinalis olan biberiye, ülkemizde kuşdili olarak da biliniyor. Ballıbabagiller familyasından...

 

ANAVATANI GÜNEY AKDENİZ 


Biberiye uçucu yağ üretimi için en çok İspanya ve Fransa’da yetiştiriliyor.  Ülkemizde ise Akdeniz ve Ege kıyılarında yaygın olarak yetişmekte olan biberiyeyi biz daha çok hoş aroması sebebiyle baharat olarak kullanmayı seviyoruz. Ya da salatalara ekliyoruz.  Oysa marifetleri saymakla bitmeyen biberiyenin çayı da yapılabiliyor. Yağı üretiliyor, kolonyası yapılıyor hatta ilaç sanayisinde bile kullanılıyor.


ESKİ ÇAĞLARDA BİBERİYE

Eski dönemde mide sorunları için sağlıkçılar biberiyeyi önerirmiş. Avrupa’da geleneksel olarak saç ve ciltte kullanılırmış. Biberiye Roma döneminde sadakatin simgesi. Düğünlerde sadakati temsil ettiği için biberiye düğün davetiyelerinde, gelin buketlerinde kullanılırmış. 

Antik Yunan’da hafızalarını güçlü tutmak isteyenler biberiye bitkisinden kolye ve taçlar takarlarmış. Günümüzde de biberiye yagi hafıza için kullanılan uçucu yağlardan ilki. Biberiye yağı koklamak hafızayı güçlendiriyor, odaklanmaya yardımcı oluyor. Özellikle bu amaçla çalışma odalarında buhurdanlık yağı olarak biberiye yagi kullananlar faydasını görüyor. 



BİBERİYE YAĞI NASIL YAPILIR?

Biberiye uçucu yağı, biberiye bitkisinin yapraklarından buhar distilasyonu ile elde ediliyor. Biberiye yağı faydaları ile bilinen aromaterapi yağlarından birisidir. 


BİBERİYE YAĞI NE İŞE YARAR?

  • Mikrop giderici özelliktedir.
  • Kas ve eklem ağrılarını rahatlatır.
  • Dezenfektandır.
  • Romatizma ağrılarını dindirir.
  • Bronşit ve sinüzitte tedaviye yardımcıdır.
  • Mantarların giderilmesinde etkilidir.
  • Selülit oluşumunu engeller, var olan selülitlerin giderilmesine yardım eder.
  • Yağlı ciltlerdeki sorunların giderilmesini sağlar, akne ve sivilceleri yok eder.
  • Baş ağrısını giderir.
  • Saç derisini besler, saçların uzamasına yardımcı olur.

 

BEYİN İÇİN BİBERİYE YAĞI


Biberiye yağı mükemmel bir mental uyarıcı. Kararsız olduğunuzda buhurdanlığınıza damlatacağınız birkaç damla biberiye bu soruna çözüm olabilir.

Antidepresan özelliktedir. Ayrıca biberiye yağı hafızayı güçlendirerek odaklanmaya yardımcı olur. Tüm beyin performansı için önemli etkiler gösterir.

Okul çağındaki çocukların odasına birkaç damla biberiye damlatmak, hafızayı güçlendirip zihni açarak öğrenmeyi kolaylaştıracak, konsantrasyonu ve odaklanmayı sağlayarak başarıyı arttıracaktır.


BİBERİYE YAĞI HAFIZA İÇİN NASIL KULLANILIR?

Biberiye uçucu yağını şişesinden direkt koklayabilirsiniz. Buhurdanlık yağı olarak buhurdanlıkta ya da difüzörde kullanabilirsiniz. Biberiye uçucu yağı saf halde yoğun özellikte olduğu için direkt ciltte kullanılmaz. Mutlaka bir sabit yağ içinde ya da alkolde çözüp kullanmalısınız. Cildimizde kullanmak istersek en uygun kullanımı 50 ml tatlı badem yağı içinde 10 damla biberiye uçucu yağını damlatıp karıştırarak kullanmak olacaktır. 

 

BİBERİYE YAĞI CİLDE FAYDALARI

Kan dolaşımını hızlandırıcı ve hücre yenileyici etkisi olan biberiye yağını cilt için kullanmak oldukça olumlu etkiler gösterir. Selülit gidermede de yardımcıdır. Ancak masaj yoluyla biberiye yağını kullanmak istiyorsak mutlaka bir baz yağ ile karıştırarak kullanmamız gerekir.

Biberiye yağı cilt için nasıl kullanılır?

Biberiye yagi vücut için masaj yağı ya da cildimiz için serum olarak kullanılacaksa bir taşıyıcı yağ içerisinde seyrelterek kullanılmalıdır. Biberiye uçucu yağı asla cilde direkt kullanılmaz. Örneğin 50 ml badem yağı içerisine 10 damla biberiye yağı ilave edip karıştırarak cildinize kullanabiliriz.


BİBERİYE YAĞININ SAÇA FAYDALARI

Saç derisini besleyerek saçların sağlıklı olmasını sağlayan biberiye uçucu yağı, şampuanın içerisine ilave ederek kullanılabilir. Zeytinyağı içerisine ilave edilerek saç diplerine masaj yapıldığında saçlar beslenir, biberiye yağı saçların daha çabuk uzamasına yardımcı olur. Saç dökülmesini önler. Biberiyeli zeytinyağı sabunu da saç bakımı için bu yüzden idealdir.


BİBERİYE YAĞI NERELERDE KULLANILIR?

  • Buhurdan yağı olarak kullanılabilir. Buhurdanlığa 3-4 damla damlatarak ortam kokulandırma yapabiliriz.
  • Bir mendile 1-2 damla damlatıp koklayabiliriz.
  • Özellikle baş ağrılarında bir damla elimize alıp şakaklara uygulayabiliriz.
  • Kas ağrıları ve masaj için baz bir yağ ile karıştırıp kullanabiliriz.
  • Saç derisi ve saç bakımı için şampuanımıza ilave edebiliriz.

    Olivya Dükkan saç bakım yağı, biberiye uçucu yağı içerir.


    BİBERİYE YAĞI İLE İLGİLİ UYARILAR

      Biberiye yağı keskin bir yağ ve tüm uçucu yağlar gibi konsantre olduğu için damla damla ve azar azar kullanmamız gereklidir. Ayrıca epilepsi ve yüksek tansiyon hastaları ile hamilelerde kullanılmaması gerekir. Alerjik bünyeler için küçük bir alanda önce denenmesi önerilir.