ÇAY AĞACI YAĞI NASIL KULLANILIR? 

Tea tree adıyla da bilinen çay ağacı uçucu yağı aromaterapide kullanılan uçucu yağlardan biridir. Önce bitkinin kendisine sonra da uçucu yağının ve kullanım alanlarına göz atalım.

ÇAY AĞACI BİTKİSİ NEREDE YETİŞİR?

Çay ağacı olarak bilinen, Melaleuca alternifolia, Avustralya’da yetişen mersingiller ailesinden bir bitki. Tea tree veya Hint defnesi isimleriyle de bilinen bu ağacın yapraklarından elde edilen çay ağacı yağının kullanımı 100 yıllık bir geçmişe sahip. Bilinen en güçlü antiseptik yağ olan ve yara iyileştirme gücüne sahip çay ağacı yağını yıllar öncesinde Avustralya yerlilerinin birçok hastalığın tedavisinde kullandığını biliyoruz örneğin. Çay ağacı yağı sineol ve terpinen içeriğiyle yaklaşık 80 yıldır da bakteri ve virüs tedavileri için tıbbi araştırmaların konusu olmuş ve çok sayıda bilimsel çalışmada yer almıştır.

Corona Virüsü ile yeniden gündeme gelen çay ağacı yağı, özellikle doğal el ve ortam dezenfektanlarında kendine baş köşede yer buldu. Uçucu yağlar içinde en güçlü antiseptik özelliğe sahip olduğundan, bizim de başucumuzda bulunmasını önerdiğimiz en doğal koruyucu.

ÇAY AĞACI YAĞI NELERE İYİ GELİR?

  • Sivilce
  • Uçuk
  • Mantar enfeksiyonu
  • Siğiller
  • Sedef hastalıkları
  • Böcek sokması
  • Yara ve yanıklar
  • Böcek kovucu
  • Dezenfektan ve ev temizliği
  • Küf giderici

 

ÇAY AĞACI YAĞI NASIL KULLANILIR?

Çay ağacı uçucu yağının bilinen en yaygın kullanımı sivilceler içindir. Bir kulak çubuğuna bir damla çay ağacı uçucu yağı damlatarak sivilcenin üzerinde 3-5 saniye bekletmek ve bu işlemi birkaç kez tekrarlamak sivilceyi kurutacaktır.

Böcek sokmaları ve yaralarda da aynı yöntemi uygulayabilirsiniz. Çay ağacı uçucu yağı, önerilen miktarda, direkt olarak kullanılabilen nadir uçucu yağlardan birisidir.

Tırnak mantarlarında oldukça etkilidir çay ağacı yağı. Direkt mantarlı bölgeye 1 damla uygulayabilirsiniz. Ya da 50 ml tatlı badem yağı içerisine 10-15 damla çay ağacı yağı ilave edip karıştırarak her gün tırnaklarınıza uygulayabilirsiniz. Var olan mantarların iyileşmesine yardımcı olabilir.

Çay ağacı yağını, özellikle ev ortamında nem ve küf sorunları olanlar ve ortam havasını temizlemek isteyenler buhurdanlık yağı olarak kullanabilirler. Buhurdanlığınızın üst haznesine koyduğunuz ılık su içerisine 3-4 damla çay ağacı yağı damlatmak hem ortam kokusunu değiştirecek hem de ortam havasını mikroplardan, bakteri ve virüslerden temizleyecektir. Çay ağacı yağı, lavanta ve okaliptüs uçucu yağları ile çok uyumludur, bu üç uçucu yağı beraber de buhurdanlık yağı olarak deneyebilirsiniz.  

Çay ağacı uçucu yağı, ev dezenfektanı olarak da kullanılabilir. Güçlü antimikrobiyal etkisi ile bakterileri öldürme özelliğine sahip olan çay ağacı yağına ev temizliğinizde yer verebilirsiniz. Yer temizliğinde kullandığınız kova içerisindeki suya çay ağacı yağı damlatarak yüzeyleri silmek harika bir doğal dezenfeksiyon sağlar. Lavabo ve tuvalet temizliğinde de aynı şekilde seyrelterek çay ağacı yağını kullanabilirsiniz. Su, sirke ve limon uçucu yağı ile beraber çay ağacı yağını kullanarak temizleyici yapabilir, mutfak tezgahlarımızı, tuvalet, lavabo ve dolap içlerini silebilirsiniz.  

Elleriniz için dezenfektan arayışındaysanız, kendi dezenfektanınızı yapabilirsiniz. Olivya Dükkan olarak size bir formül önerebiliriz. 50 ml lavanta suyu içerisine 5’er damla çay ağacı, lavanta ve okaliptüs uçucu yağları ilave edip karıştırarak kullanabilirsiniz. Etkiyi daha da arttırmak isterseniz 10’ar damlaya kadar çıkabilir ya da aynı formülü alkolle ya da alkol ve lavanta suyu karışımı ile deneyebilirsiniz.

ÇAY AĞACI YAĞI İÇİN UYARI

Tüm bu kullanım alanlarından bahsettikten sonra birkaç uyarıda bulunalım.

Çay ağacı yağı ilaç değildir, kesinlikle ağza alınmaz. Tüm kullanımlarda, herhangi bir hastalığınız varsa mutlaka doktorunuza danışın. Yine tüm uçucu yağlarda olduğu gibi çocuklarda ve hamilelerde kullanımı önerilmez. Hassas ve alerjiye yatkın kişiler kullanımda dikkatli olmalıdır. Kullanmadan önce mutlaka bir sabit yağ ile karıştırılarak cildin küçük bir bölgesinde denemelidir.