Şimdilerde yeniden popüler olan çörek otu değerli tohumlardan biri gerçekten. Çörek otu yağının kullanımının eski Mısır’a kadar uzandığı, Kleopatra’nın saçları ve cildi için çörek otu yağını kullandığı söylenir. Düğünçiçeğigiller ailesinden gelen, siyah susam, karaçörek gibi değişik isimlerle de anılan otsu bir bitki. Ülkemizde de yetişen ve güneş alan yerleri seven çörek otuna yol kenarlarında bile rastlayabiliyoruz.

Temiz ve sağlıklı beslenmeye önem verenler mutfaklarında çörek otu bulunduruyorlar mutlaka. Doğal yaşamın bir parçası olan çörek otunun kanıtlanmış birçok faydası olduğunu, hatta hakkında makaleler yayınlandığını biliyoruz. Bakterilerin yol açtığı enfeksiyonları gidermede başarılı olan çörek otu, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, alerji ve hipertansiyon hastalıklarında iyileşmeye yardımcı oluyor.   

İçerdiği vitamin ve minerallerle hem tıp dünyasında hem de kozmetikte geniş bir kullanım alanına sahip olan çörek otu, tohumlarının soğuk sıkılmasıyla elde edilen değerli bir yağ içeriyor. Çörek otu ve yağını, şifasından yararlanmak için mutfağımızda ve cildimizde rahatlıkla kullanabiliriz. A,B ve C vitaminlerince zengin olan çörek otu yağı bu özellikleri sayesinde cildimizi ve saçlarımızı besliyor, güçlendiriyor. İçerdiği mineraller sayesinde iltihap oluşumunu ve enfeksiyonları engelliyor.   


ÇÖREK OTU YAĞININ FAYDALARI

·         Çörek otu yağı bağışıklık sistemini güçlendirir, alerjileri engeller.

·         Mantarların oluşumunu engeller.

·         Antialerjiktir. Sedef, egzama, akne gibi cilt rahatsızlıklarının iyileşmesine yardımcı olur.

·         Gaz, şişkinlik gibi sindirim problemlerinde rahatlama sağlar.

·         Çörek otu yağı cildi nemlendirir.

·         Saç derisini besler, saçların daha güçlü olmasını sağlar, dökülmesini engeller. Saçların beyazlamasını önler.


ÇÖREK OTU YAĞI KULLANIMI 

·         Salatalarınıza 1 çay kaşığı kadar ilave edebilirsiniz.

·         Antialerjik etki gösterdiğinden,  alerjiler için günde 1 çay kaşığı tüketebilir, ya da cildinize harici olarak sürebilirsiniz.

·         Çörek otu yağını saç bakımınıza dahil edebilir, tek başına ya da saç bakım yağınızın içine ilave ederek kullanabilirsiniz.

Çörek otu yağı satın alırken ısıl işlem görmemiş olmasına yani soğuk sıkım olmasına dikkat etmeniz çok önemli.

 

Çörek otu ve çörek otu yağının, her ne kadar birçok faydası olsa da diğer tüm doğal yağlarda olduğu gibi ilaç olmadığını hatırlatmak isteriz. Doğal bitkisel yağları herhangi bir hastalığınız varsa doktorunuza danışmadan kullanmayınız.  Özellikle ilaç kullanıyorsanız, bitkisel ürünler bile olsa ilaçla etkileşime girebileceğini unutmayınız.