DOĞAL TEMİZLİK MALZEMELERİ

Olivya Dükkan'ı kurarken dileğimiz hem kendimiz hem de hayatına dokunabildiğimiz herkes için sağlıklı ve doğal yaşama katkı sağlamaktı. Sağlıklı yaşam oldukça geniş bir kavram ve aklımıza birden fazla konuyu getiriyor aslında. Temiz beslenme, hareketli yaşam, doğal cilt bakım ürünleri hemen akla gelenler. Bence en önemlilerinden biri de evimizin her köşesinde kullanmak zorunda olduğumuz temizlik ürünleri.

Özellikle son 50 yıldır hayatımızın her alanına on binlerce sentetik kimyasal girdi maalesef. Şampuanlar, makyaj malzemeleri, kozmetik ürünler, ev temizleyicileri tıka basa bu kimyasallarla dolu. Ev temizliğinde kullandığımız bulaşık-çamaşır deterjanları, yüzey temizleyiciler, tuvalet ve lavabo temizleyici ürünler hem soluma hem de derimiz aracılığıyla az ya da çok vücudumuza girmekte. Temizlik yaptığımızı düşünerek kendimizi ve sevdiklerimizi zehirliyoruz aslında. Hastalıkların yıllar içinde çeşitlenip yaygınlaşmasında, hemen her gün haşır neşir olduğumuz bu kimyasalların da payı olduğu artık tartışma götürmez bir gerçek. Sağlımızı tehdit eden bu kimyasal temizleyicilerin büyük çoğunluğu aynı zamanda atıkları yüzünden çevreye de zarar veriyor, toksik etkiye sebep oluyor.

Ne kadar azaltırsak yaşam alanlarımızda kullandığımız kimyasalları doğal yaşama o kadar yaklaşacağımıza olan inançla sizinle ev temizliğinde kullanabileceğimiz basit ama sağlıklı önerileri paylaşacağız bugün.

Evimizde kullanabileceğimiz doğal temizlik ürünleri nelerdir? Gelin bir tanıyalım!

DOĞAL TEMİZLİK ÜRÜNLERİ NELERDİR?

Karbonat

Çamaşır sodası

Kaya tuzu

Sirke

Limon tuzu

Boraks

Doğal zeytinyağı sabunu

Uçucu yağlar 

Doğal temizlik ürünlerini kısaca tanıyalım mı?

KARBONAT

Kimyasal adı sodyum bikarbonat olan karbonat temizlikte kullanabileceğimiz alkali bir ürün. Aslında bir çeşit tuz. Alkali, yani pH değeri yüksek, bazik yapıda. Bulaşıklarımızı yıkarken, lavabo ve tuvalet temizliğinde, fırın temizliğinde, lavabo açıcı olarak doğal bir seçenek olan karbonat son zamanlarda doğal yaşamla ilgilenen herkesin bildiği gibi, teri emme ve antiseptik özelliği sayesinde doğal deodorantların içeriğinde de kendisine yer buluyor.  

ÇAMAŞIR SODASI

Karbonatla benzer yapıda olan soda, beyaz toz şeklinde bazik bir tuz. Kimyasal ismi sodyum karbonat. Suda kolayca çözünüyor. Suyu yumuşatma özelliği sodayı çamaşır yıkamada başarılı kılıyor. Bu yüzden de halk arasında çamaşır sodası ismini almış. Hem kireç çözmede hem de köpürmede yardımcı olması sebebiyle deterjan sanayiinde doğal temizlik maddesi olarak tercih ediliyor.

KAYA TUZU

Kaya tuzu aslında sodyum klorürün mineral halidir. Gerçek kaya tuzu 84 mineral içerir. Gıdalarımızda rafine edilmiş tuz yerine kaya tuzu kullanmanın pek çok faydaları olduğunu biliyoruz. Gıda kullanımının yanı sıra kaya tuzunu ev işlerimizde de kullanabiliriz. Bulaşık makinesi tuzu olarak, mutfakta zorlu kirleri ovalamak için ve lavabo açıcı olarak kaya tuzunu kullanmanızı önerebiliriz.

SİRKE

Sirkenin, özellikle elma sirkesinin sağlığımıza faydaları son günlerin önemli doğal yaşam konularından birisi. Hem içerek hem de salata ve soslarımızda kullandığımız elma sirkesi aynı zamanda bulaşık makinemizde parlatıcı, çamaşır makinemizde yumuşatıcı oluyor. Yapısı asetik asit olan sirke kireç temizlemede de oldukça başarılı. Bu özelliği sayesinde çaydanlık kireçleri için, cam ve ayna temizliğinde kullanabiliriz. 

LİMON TUZU

Adında tuz geçse de limon tuzu aslında bir asit. Kimyasal adı sitrik asit olan limon tuzu beyaz kristal görünümüyle doğal temizliğin baş oyuncularından biri. Gıda ürünlerinde koruyucu olarak kullanımı bulunan limon tuzu da tıpkı sirke gibi harika bir kireç çözücü. Suyu yumuşatma özelliği sayesinde deterjan sektöründe doğal hammaddeler arasında yerini alıyor. Özellikle bulaşık temizliğinde önemli bir doğal katkı.

BORAKS

Boraks diye bildiğimiz kimyasal adıyla sodyum borat ya da sodyum tetraborat, önemli doğal temizlik maddelerinden biri. Beyaz toz şeklinde olup suda kolayca çözünür. Doğal bir mineral olan boraks kir ve leke temizliğinde çok etkili ve çevre dostudur. Bu yüzden özellikle ev tipi temizlik deterjanlarda hammadde olarak yerini alır.    

ZEYTİNYAĞI SABUNU

Deterjanların, sıvı sabun ve şampuanların hayatımıza girmesiyle sabunlar tarih oldu maalesef. Katı sabunlar halen market raflarında yerlerini korusalar da, bu sabunların da artık eski sabunlar gibi olmadığını çok iyi biliyoruz. Çok köpüren, buram buram esans kokan market sabunları ne yazık ki doğallıktan oldukça uzak. Gerçek zeytinyağının sabunlaştırılmasıyla oluşan kalıp sabun bulursanız ev temizliğinde düşünmeden kullanabilirsiniz. Rendeleyerek kullanımı kolaylaşan zeytinyağı sabununu hem bulaşık hem de çamaşır yıkamada kullanabiliriz. Tuvalet ve lavabo temizliğinde de rahatlıkla önerebiliriz. 

UÇUCU YAĞLAR

Uçucu yağların tümü antibakteriyel ve antivirüs özelliktedir. Bu özelliklerinden dolayı, çok fazla bilinmese de ev temizliğinde kullanılmayı hak ediyorlar. Yukarıda saydığımız doğal temizlik ürünlerine uçucu yağları ekleyerek hem antibakteriyel özelliklerinden hem de hoş kokularından faydalanabiliriz. Çamaşır makinemizin yumuşatıcı kısmına sirke ile beraber lavanta uçucu yağı ilave edebiliriz örneğin. Mutfak tezgahlarımızı silerken yine sirke ile beraber limon uçucu yağını kullanabiliriz. Bulaşık makinemizin parlatıcı gözüne portakal uçucu yağı damlatabilir, ev akarları için okaliptüs yağından yararlanabilir, toksik naftalin yerine sedir uçucu yağını tercih edebiliriz. 

Hazır satılan temizlik ürünleri kullanmanın oldukça kolay ve pratik olduğunu biliyorum. Ve yine biliyorum ki evimizin her köşesini parlatmada çok başarılılar. Ama unutmayalım ki temizlenirken zehirleniyoruz. Bahsettiğim doğal malzemelerle kolayca kendi temizlik ürünlerimizi kendimiz yapabiliriz. Hem kendimiz hem sevdiklerimizin sağlığı için biraz zaman ayırıp denemeye değmez mi ne dersiniz?