ITIR UÇUCU YAĞI NASIL KULLANILIR?

Yatıştırıcı, sakinleştirici etkisi ve güle benzeyen kokusu ile ıtır uçucu yağını cilt uygulamalarında kullanmayı çok seviyoruz. En hassas ciltlerde bile sorunsuz kullanabildiğimiz saf ıtır yağı aromaterapide çok farklı kullanım alanlarına da sahip. Önce kısaca bitkiyi ve uçucu yağını tanıyalım.

Botanik ismi pleargonium graveolens olan ıtır uçucu yağı, ıtır bitkisinin çiçekli üst kısımları ve yapraklarının buhar distilasyonu ile elde edilir. Parfüm endüstrisinde sıkça kullanılan ıtır uçucu yağı, güle benzeyen kokusu ile gül uçucu yağından daha uygun fiyatlı olması sebebiyle "fakir gülü" olarak adlandırılır. Monoterpen alkollerce zengin ıtır uçucu yağını, aromterapide hem cilt bakımında hem de kokusundan faydalanmak suretiyle çok severek ve sıklıkla kullanıyoruz. 

CİLT BAKIMINDA ITIR UÇUCU YAĞI

Cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olması sebebiyle cilt bakımında kullanılır. Yağ üretimini dengeler. Antienflamatuvar etkisi sayesinde yangılı ciltlerde etkilidir. Cildi sakinleştirir. Akne, sedef ve egzamalı ciltlerde yardımcıdır.  Ciltte yara iyileştirici etkiler gösterir, cilt bakımınıza güvenle dahil edebilirsiniz. 

30 ml kuşburnu çekirdeği yağı içerisine 6 damla ıtır uçucu yağı damlatıp karıştırarak gece cilt bakım serumu olarak kullanabilirsiniz. 

ITIR YAĞININ FAYDALARI

Itır uçucu yağı ciltteki yara ve  morluklar üzerinde etkilidir. Cildinizdeki bu etkileri görebilmek için bir baz yağ içerisinde %2 oranında seyrelterek kullanabiliriz. Kantaron yağı bu durumlar için idealdir. 100 ml kantaron yağı içine 40 damla ıtır uçucu yağı karıştırarak, sorunlu bölgeye masaj yapmak faydalı olacaktır. Hazırladığınız bu masaj yağı ağrılı durumlarında da semptomların giderilmesinde yardımcı olacaktır.

ITIR YAĞININ KOKUSU

Itır yağının güle benzeyen kokusu aynı zamanda gerginlik ve stresi azaltmada yardımcıdır. Kaygı durumlarını azaltarak ruhsal rahatlama sağlar. Itır uçucu yağını direkt koklayabilir ya da buhurdanlık ile kullanabiliriz.

Buhurdanlığın alt kısmına balmumu tealight, üst haznesine biraz ılık su koyalım. Üst haznedeki su içine ıtır uçucu yağından 3-4 damla damlatalım. Böylece hem ıtır yağının hoş kokusundan hem de etkilerinden faydalanabiliriz. 

ITIR UÇUCU YAĞI İÇİN UYARI

Tüm bu kullanım alanlarından bahsettikten sonra, tüm uçucu yağlarda belirttiğimiz gibi birkaç uyarıda bulunalım.

Itır yağı ilaç değildir, kesinlikle ağza alınmaz. Tüm kullanımlarda, herhangi bir hastalığınız varsa mutlaka doktorunuza danışın. Yine tüm uçucu yağlarda olduğu gibi çocuklarda ve hamilelerde kullanımı önerilmez. Hassas ve alerjiye yatkın kişiler kullanımda dikkatli olmalıdır. Kullanmadan önce mutlaka bir sabit yağ ile karıştırılarak cildin küçük bir bölgesinde denemelidir.