LİMON OTU YAĞI NASIL KULLANILIR?

Bir çeşit çimen olan limonotu, tropikal bir ottur. Kendine has limonsu, tazeleyici, ferah bir kokuya sahiptir. Ruhsal olarak bizi rahatlatması da işte bu kokudan gelir.

50 kg limonotu bitkisinden distilasyon yöntemiyle yaklaşık 1 kg uçucu yağ elde edilir. Uçucu yağ, yüksek oranda citral içerir. Bu içerik, limonotu yağını gıda, ilaç ve parfümeri endüstrilerinde değerli kılar.

LİMON OTU YAĞININ KULLANILDIĞI ALANLAR

  • Kas gevşetme
  • Sinek-böcek kovucu
  • Doğal hava temizleyici
  • Cilt yenileyici
  • Sakinleştirici

LİMON OTU YAĞI NASIL KULLANILIR?

Aromaterapide limon otu yağının, kas gevşetme özelliğinden faydalanılır. Bir sabit yağ içerisinde limon otu yağını seyrelterek ağrıyan bölgeye uygulayabilirsiniz. Ayaklarınızı dinlendirmek için kullandığınız su içerisine 4-5 damla damlatabilirsiniz.

Limon otu yağının başka bir özelliği de sinek-böcek kovmasıdır. Karıncalar, sinek ve böcekler limon otu kokusundan hoşlanmazlar, kaçarlar. Bu etkisinden faydalanmak için buhurdanlığınızın üst haznesine biraz su ve 4-5 damla limon otu yağı ilave etmeniz ortamdaki sinek ve böcekleri uzaklaştıracaktır. Fısfıslı bir şişeye su ve limon otu yağı ilave ederek bulunduğunuz ortama sıkmak da aynı etkiyi gösterir. Ya da susam yağı içerisine limon otu yağı ilave ederek kol ve bacaklarınıza sürebilirsiniz. Özellikle yaz aylarında sinek ısırıklarının önüne bu şekilde geçebilirsiniz.

Limon otu yağı aynı zamanda doğal bir hava temizleyicidir. Anti-bakteriyel özelliği ve hoş kokusuyla, isterseniz tek başına isterseniz herhangi başka bir uçucu yağ ile karıştırarak ortam kokulandırmada kullanabilirsiniz. Tüm uçucu yağlarla uyumludur. Özellikle nane veya lavanta ile çok iyi uyum sağlar. Bulunduğunuz ortam havasını hem temizler, hem mis gibi kokutur. Ortam kokulandırmayı buhurdanlıkla veya sprey şişe ile yapabilirsiniz.

Limon otu yağının cildi yenileme ve iyileştirme özellikler vardır. Kreminize, şampuanınıza, losyonunuza ilave edip kullanabilirsiniz.

Limon otu yağının sakinleştirici kokusu, hem rahat uyumanıza hem de stresini azaltmaya yardımcı olur. Yatak odanızda buhurdanlık yoluyla ya da sprey yardımıyla kullanabilirsiniz. Masaj yağınızın içerisine ilave etmek, gerginliğinizin azalmasına yardımcı olacaktır.

Tüm bu kullanım alanlarından bahsettikten sonra birkaç uyarıda bulunalım.

Limon otu yağı ilaç değildir, kesinlikle ağza alınmaz. Tüm kullanımlarda, herhangi bir hastalığınız varsa mutlaka doktorunuza danışın. Yine tüm uçucu yağlarda olduğu gibi çocuklarda ve hamilelerde kullanımı önerilmez. Hassas ve alerjiye yatkın kişiler kullanımda dikkatli olmalıdır. Kullanmadan önce mutlaka bir sabit yağ ile karıştırılarak cildin küçük bir bölgesinde denemelidir.