OKALİPTUS UÇUCU YAĞI NASIL KULLANILIR?

Mersingiller familyasına ait bir ağaç okaliptüs. Anavatanı Avustralya olan okaliptüsün 600’den fazla türü olduğu biliniyor. Özellikle sıcak günlerde havaya yayılan güçlü mis kokusu ve 100 metreyi geçen boylarıyla okaliptüs ağaçları en uzun ağaç türlerinden biri. İlginç bir bilgidir, okaliptüs ağacının topraktaki suyu hızlıca çekme özelliğinden bataklık kurutmada faydalanılır. Ülkemizde Ege ve Akdeniz’de rastlayabilirsiniz okaliptüs ağacına. Yaz kış yapraklarını dökmemesiyle bilinir.

OKALİPTUS UÇUCU YAĞI 

Okaliptüs yaprağı, hoş kokulu ve şifalı olan uçucu yağ kaynağıdır. Okaliptüs yaprağının buharla distilasyonu sonucu renksiz bir uçucu yağ elde edilir. Okaliptüs uçucu yağı keskin koku ve aromasıyla ferahlatıcı, canlandırıcı ve nefes açıcı özelliğiyle bilinir. Geçmişten günümüze güçlü tıbbi özellikleriyle şifa niyetine kullanılmaktadır. Antiseptik ve antivirüs özelliklerine sahip olan okaliptüs soğuk algınlığı ve grip durumlarında rahatlama sağlar.

OKALİPTUS UÇUCU YAĞI NE İŞE YARAR?

  • Okaliptus uçucu yağının diğer tüm uçucu yağlarda olduğu gibi direkt kullanımı önerilmez. Harici kullanmak istiyorsak sabit bir yağ ile karıştırıp kullanmak gerekir.
  • Nefes açıcı, soğuk algınlığında göğüs ve burun rahatlatıcı özelliklerde olduğundan buhurdanlık yoluyla kullanabilirsiniz. Hava yayılımı yoluyla kullanmak sinüzit problemlerinde ve alerji durumlarında rahatlama sağlayacaktır.
  • Okaliptus yağı sinek kovucu ve böcek kovucu özelliktedir. Bu özelliğinden faydalanmak istersek buhurdanlıkla kullanabilir, kıyafetlerimize damlatabilir, cildimize uygulayacaksak badem yağı gibi bir baz yağ ile karıştırıp kullanabiliriz. Ya da bir sprey şişesine 50 ml su içerisine 10 damla okaliptüs uçucu yağı damlatıp odanızda kullanabilirsiniz.
  • Canlandırıcı özelliği sayesinde araba kokusu olarak kullanabilirsiniz. Araba koltuğunuza 3-4 damla damlatacağınız okaliptüs yağı özellikle uzun yolda sizi zinde tutacaktır.
  • Okaliptüs yağı kepekli ve kaşıntı problemi olan saç derisini rahatlatmada yardımcıdır. Hindistancevizi yağı içerisine birkaç damla ilave edip saç bakımınıza dahil edebilirsiniz.

KASLARI RAHATLATMAK İÇİN MASAJ YAĞI

Okaliptüs yağını kasları rahatlatıcı özelliği vardır. 20 ml baz tatlı badem yağı içerisinde 6 damla okaliptüs uçucu yağı, 4 damla biberiye uçucu yağı ilave edip karıştırarak kendimize masaj yağı yapabiliriz.

OKALİPTÜS YAĞI KULLANIMDA DİKKATLİ OLALIM!

  • Okaliptus yağı güçlü bir uçucu yağ olduğu için önerilen damla sayıları geçilmemelidir.
  • Okaliptüs yağı kesinlikle ağza alınmaz.
  • Çocuklarda ve hamilelerde kullanım önerilmez.
  • Okaliptus uçucu yağı bir baz yağ ile karıştırılıp cilde uygulanacaksa küçük bir bölgede denenmelidir. Özellikle hassas ve alerjiye yatkın kişilerde kullanılmamalıdır.