PAÇULİ UÇUCU YAĞI NASIL KULLANILIR?

Botanik ismi Pogostemon cablin olan paçuli Lamiaceae familyasından, anavatanı tropik Güney Asya olan aromatik bir bitki. Koyu yeşil yaprakları ve beyaz küçük çiçekleri var. Sıcak iklimlerin bitkisi paçuli, çok değerli bir uçucu yağ taşıyor. Yapraklarından buhar distilasyonu ile elde edilen paçuli uçucu yağı aromaterapide de sıklıkla kullanılıyor.

Kahverengi rengi ve odunsu baharatsı kokusu kendine özel paçuli yağının. 60’lı yıllarda özgür ruhun temsilcileri hippilerin popüler kokusu olarak bildiğimiz paçuli, parfüm ve tütsü yapımında çokça tercih ediliyor.

CİLT BAKIMINDA PAÇULİ

Cilt bakımı deyince ilk aklımıza gelenlerden Paçuli uçucu yağı. Cilde dost bileşenleri sayesinde yara ve yara izlerinde, kuru ciltlerin nemlendirilmesinde çok başarılı. Enflamasyonda ve cilt enfeksiyonlarında etkili. Paçuli uçucu yağının cilt üzerindeki etkilerinden faydalanmak isterseniz kendinize cilt serumu hazırlayabilirsiniz.

CİLT BAKIM SERUMU ÖNERİSİ

50 ml baz yağ (yağlı ciltler argan yağı, kuru ciltler kayısı çekirdeği yağı, karma ciltler kuşburnu çekirdeği yağı kullanabilir)

paçuli uçucu yağı : 5 damla

ıtır uçucu yağı : 5 damla

İlave edip karıştırın. Akşamları yatmadan önce temiz cilt üzerine 2-3 damla uygulamanız yeterli olacaktır. 

PAÇULİ KOKUSU

Kaygı, stres durumlarında, depresyonda sakinleşme ve rahatlama sağlar. Topraklayıcı, dengeleyicidir. Kokusu duyguları canlandırır. Buhurdanlığın üst haznesine 1-2 damla paçuli uçucu yağı damlatıp koku etkisinden faydalanabilirsiniz. Uyumlu uçucu yağlar ile kendinize buhurdanlık yağı karışımı da hazırlayabilir, buhurdanlık veya elektrikli difüzörde kullanabilirsiniz.

 

RAHATLATICI UÇUCU YAĞ KARIŞIMI

Paçuli uçucu yağı: 1 damla

Portakal uçucu yağı: 2 damla

Lavanta uçucu yağı: 1 damla

 

DOĞAL PARFÜM PAÇULİ

Parfüm yapımında da severek kullanıyoruz paçuliyi. Koku notası kalp (orta nota) olan paçuli uçucu yağı, bergamot, ıtır ve neroli ile çok uyumlu. Jojoba baz yağı kullanarak kendi doğal parfümünüzü de yapabilirsiniz.  


Tüm uçucu yağlarda belirttiğimiz gibi hassasiyeti olanlar (hamileler, çocuklar, yaşlılar, hastalar) uçucu yağ kullanımında çok dikkatli olmalı ve uzman önerilerine uymalılar. Uçucu yağlar ağza alınmaz, hastalıkların tedavisi için kullanılmaz. Herhangi bir hastalığınız varsa kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Cildinize direkt uygulamayın, taşıyıcı bir yağ ile seyrelterek kullanın. Cilt uygulamalarının tümünde bileğinizin alt kısmında deneyerek test edin.