SAÇ BAKIM YAĞI ÖNERİLERİ

Saçlarımız fiziksel görünüşümüzde önemli bir yer tutuyor. Bakımsız, zayıf ya da dökülen saçlar aynadaki aksimizi değiştirirken, psikolojimizi de bozuyor çoğu zaman. Dolayısıyla hem kadınlar hem de erkekler için saç bakımı oldukça önemli.

Kimyasal içerikli şampuanlar, saç bakım ürünleri, ilerleyen yaşımız ve stres saçlarımızın zayıflamasına, dökülmesine kısacası bakımsız hale gelmesine neden oluyor. Bu nedenle doğal yağlarla saç bakımı yapmak önemli. Olivya Dükkan olarak saç bakımında kullanabileceğiniz doğal yağları ve kullanımlarını sizinle paylaşmak istedik.  

SAÇ BAKIM İÇİN HANGİ YAĞ KULLANILIR?

Evde saç bakım yağı hazırlamak isterseniz aşağıdaki bitkisel saç bakım yağlarını tek başına ya da karışım olarak kullanabilirsiniz.

ZEYTİNYAĞI

Zeytinyağı antioksidanlar ile pek çok vitamin ve mineral içerir. Yemeklerimizde kullandığımızda içten, saç bakım yağı olarak kullandığımızda dıştan saç derimizi besler. Saçlarımız canlanır, dökülmesi azalır, saç telleri güçlenerek canlı ve parlak hale gelir.

Zeytinyağını saç bakımımızda kullanmak istiyorsak, sade olarak ya da saç bakımında kullanılabilecek diğer soğuk sıkım yağlarla karıştırarak uygulayabiliriz.

  • Saçlarımızı yıkamadan önce bir yemek kaşığı kadar zeytinyağını saç derimize masaj yaparak yedirelim.
  • 45 dakika kadar bekleterek saçlarımızı yıkayalım.
  • Bekletme aşamasında saçlarımızı bir bone ile kapatmak yağın olumlu etkilerini arttıracaktır.

Burada dikkat edilmesi gereken zeytinyağının soğuk sıkım olması gerektiğidir. Soğuk sıkım zeytinyağı vitamin, mineral ve antioksidanlarını kaybetmediği için saçımıza olumlu etkisi daha fazla olacaktır. 


 


HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI

Hindistan cevizi yağı içerdiği antioksidanlarla saç derisini nemlendirir, saçları güçlendirir.

Hindistan cevizi yağı özellikle kuru saçlar için harika bir nemlendiricidir. Tropikal iklim ağaçlarından olan Hindistan cevizi ağacının meyvesinin soğuk sıkımıyla elde edilen Hindistan cevizi yağı, özellikle kaşıntılı ve egzamalı ciltlerde çok etkilidir.

  • Hindistan cevizi yağını eşit miktarda tatlı badem yağı veya zeytinyağı ile karıştırıp saç bakım yağı olarak kullanabilirsiniz.
  • Sadece Hindistan cevizi yağı ile bakım yapmak isterseniz bu da harika sonuçlar verecektir. Bunun için önce Hindistan cevizi yağını oda sıcaklığında bekleterek sıvı hale getirmeniz kullanımını kolaylaştırır.
  • Saçlarınızı yıkamadan önce bir yemek kaşığı kadar Hindistan cevizi yağını saç derisine masaj yaparak uygulayıp 45 dakika bekleterek yıkarsanız, saçlarınızın yumuşacık ve saç derinizin rahatlamış olduğunu fark edeceksiniz.
  • Kepek problemleri için 100 ml Hindistan cevizi yağına 40 damla biberiye uçucu yağı veya 40 damla lavanta uçucu yağı ilave edip, saç bakımınızı bu karışım yağ ile yapmanızı öneririz.

Hindistan cevizi yağını satın alırken yine soğuk sıkım olmasına dikkat ediniz.

ARGAN YAĞI

Sadece Fas'ın güneybatı bölgesinde yetişen Argan ağacı meyvesinin soğuk sıkılmasıyla elde edilen argan yağı, yağ asitleri ve E vitamini açısından oldukça zengindir. Kolay emilen ve harika bir nemlendirici olan argan yağı ideal bir saç bakım yağıdır.

Saç tellerini besler ve güçlendirir. Düzenli kullanıldığında saçların kırılması ve yıpranması önlenmiş olur.

  • Saçınızı yıkamadan önce bir miktar argan yağını, saç derisine masaj yaparak uygulayabilir, yarım saat bekleterek saçınızı yıkayabilirsiniz.
  • Saçınızı yıkadıktan sonra çok az miktar argan yağını saç uçlarına uygulayarak yıkama sonrası bakımı için kullanabilirsiniz.

Saçınız çok kabarıyor veya elektrikleniyorsa, saçlarınızı yıkadıktan sonra şekillendirmek için argan yağını kullanabilirsiniz.

TATLI BADEM YAĞI

Saç bakım yağı olarak çok eski dönemlerden beri kullanılan yağlardan birisi de tatlı badem yağıdır. İsterseniz tek başına isterseniz zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağı ile eşit miktarlarda karıştırarak saç bakımınızda kullanabilirsiniz.

Tatlı badem yağı hem cilt hem de saç nemlendirmede çok başarılıdır. Özellikle içerdiği E vitamini sayesinde, düzenli kullanıldığında saç derisindeki hücreleri yenileyerek saçları besler ve güçlendirir.

Saçlarınızı yıkamadan önce bir yemek kaşığı kadar tatlı badem yağını, saç diplerine masaj yaparak uygulayın. 45 dakika bekletip saçlarınızı yıkayın.  

JOJOBA YAĞI

Soğuk sıkım Jojoba yağı, saç derisini besler, nemlendirir. Saçların daha hızlı uzamasına yardımcı olur. Jojoba yağı saçların kırılmasını önler, canlı bir görünüme kavuşmasını sağlar.

Harika bir saç bakım yağı olan jojoba yağını ister tek başına isterseniz diğer doğal yağlarla karıştırarak saç bakımınızda kullanabilirsiniz.

BİBERİYE YAĞI

Biberiye bitkisinin buharla distilasyonu ile üretilen biberiye uçucu yağı saç bakımında kullanılmayı hak eden bir başka doğal mucize.

Antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip biberiye yağı saç derisinde kepeklenmeye ve pullanmaya neden olan mantarlarla savaşarak, saç derisinde hücre yenilenmesine yardımcı olur. Yenilenen saç derisi sayesinde saç telleri daha canlı ve gür çıkar. Bu yüzden saç uzatmada biberiye uçucu yağı önerilir.

Biberiye uçucu yağı, diğer uçucu yağlarda olduğu gibi, direkt tek başına cilde uygulanmaz. Bu yüzden saç bakımında kullanmak için bir sabit yağ içerisinde seyreltmek şarttır. Örneğin tatlı badem yağı, zeytinyağı ya da Hindistan cevizi yağını bu amaçla kullanabilirsiniz. Ya da biberiye uçucu yağını şampuanınızın içine ilave ederek saç bakımınıza dahil edebilirsiniz.

LAVANTA YAĞI

Antiseptik ve antifungal özellikte olması lavanta uçucu yağını da saç bakım yağları arasına almamızı sağlıyor.

Lavanta yağı bu özellikleri sayesinde saç derisi problemleriyle savaşarak, saç derisinde hücre yenilenmesine yardımcı olur. Saç derisinin canlanması, düzenli lavanta yağı kullanımında, saçların daha gür çıkmasını ve sağlıklı olmasını sağlar.

Özellikle kepek ve egzama problemlerinde saç bakımınız için lavanta yağını deneyebilirsiniz.

2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı içerisine 8-10 damla lavanta uçucu yağı ilave ederek, saç derinize masaj yaparak uygulamak ve 45 dakika bekletmek yeterlidir. Daha sonrasında saçlarınızı yıkayarak yağdan arındırın. 

Lavanta uçucu yağını hem hoş kokusu hem de sakinleştirici etkisiyle saç bakımınızda mutlaka denemelisiniz.

Tüm saydığımız doğal yağları kullanarak evde saç bakım yağı karışımı hazırlayabilirsiniz. 

Saçlarınızı ne ile yıkadığınız da en az nasıl bakım yaptığınız kadar önemlidir. Sentetik kimyasallarla dolu şampuanlar ve bakım kremleri çoğu zaman saç derimizin dokusuna zarar verdiği için saç sağlığımızı da etkiliyor.

Saçlarınızı el yapımı zeytinyağı sabunlarımızla tanıştırmaya ne dersiniz? Üzerinde kostik artığı bulundurmayan zeytinyağı sabunlarımız zeytinyağının tüm mucizesini de içinde barındırır. Saçları kurutmaz, doğal nem dengesine gelmesine yardımcı olur.

Olivya Dükkan'ın zeytinyağı sabunları sızma zeytinyağı ve diğer doğal yağlar kullanılarak, soğuk proses ile pişirmeden yapılır. Böylece yağların tüm faydası sabuna geçmiş olur. Olivya Dükkan zeytinyağı sabunu, herhangi bir renklendirici, sentetik koku ve koruyucu katkı içermez. Sabunlarımızın renk ve kokuları, doğal bitkiler ve özlerinden gelir.

Tüm bu bilgilere ilave olarak belirtmeliyiz ki saçlarınızla ilgili yaşadığınız sıkıntılar bir sağlık probleminden kaynaklı olabilir. Öncelikle doktorunuza danışarak herhangi bir sağlık sorununuz olmadığına emin olmalısınız. Önerilerimiz ilaç niteliğinde değil, sadece saç bakımınıza yardımcı amaçlıdır.

Sağlıklı bir cilt ve sağlıklı saçlar için önceliğin sağlıklı ve temiz beslenme olduğunu da hatırlatma isteriz.