SİNEK - BÖCEK KOVUCU DOĞAL ÇÖZÜMLER

Yaz aylarında bahçe ve balkonlarımızda en çok canımızı sıkan konu sinek ve böcekler. Kendi yaşamlarını sürdürmekten başka dertleri olmayan bu minik canların aslında bize zarar vermek gibi bir amaçları da yok.  Bu yüzden, en doğru yol, onları öldürmek yerine uzaklaştırmak.

Uzaklaştırmak için de farklı yollar var. En bilinen yöntem kimyasalları kullanmak. Hem doğal dengeyi hem de kendi sağlığımızı bozan kimyasal sinek-böcek öldürücüleri kullanmayı pek de akıllıca bulmuyorum.

Diğer yöntem ise doğadan faydalanmak. Sinek-böcek uzaklaştırmak için uçucu yağların gücüne şans vermenizi öneriyorum. Çok da mantıklı bir dayanağım var üstelik.

Uçucu yağlar çoğunlukla bitkilerin yaprak, çiçek ve saplarından elde ediliyor. Bu bitkilerin, doğada kendilerini zararlı sinek ve böceklerden korumak için salgıladıkları kokulardan biz de faydalanabiliriz. Salgıladıkları bu kokulardan sinek ve böcekler hoşlanmıyor ve bu kokuların bulunduğu ortama yaklaşmıyor.

İşte kimyasal sinek-böcek öldürücülerin kullanımına, doğal alternatif olan ve sinek-böcek uzaklaştırmada en çok kullandığımız uçucu yağlar:

PEKİ NASIL KULLANALIM?

  • Uçucu yağlardan 2 veya daha fazlasını kullanarak kendinize sprey hazırlayabilirsiniz. Sinek kovucu sprey nasıl yapılır?

Sinek kovucu sprey yapımı sırasında su, hidrolat veya alkol ile uçucu yağ kullanılır. 50 ml su, lavanta veya papatya hidrolatı ya da alkol içerisine toplam 15 damla uçucu yağ karışımından damlatıp bulunduğunuz ortama veya cildinize fısfıslayabilirsiniz. Üstelik karışım önceden oluşan sinek ısırıklarının iyileşmesine de faydalı olacaktır. Bu spreyi kıyafetlerimize ve bahçe ve balkonlardaki sandalye, koltuk vb. eşyalarımıza da sıkabiliriz.

  • Uçucu yağlardan 2 veya daha fazlasını kullanarak kendinize sinek-böcek kovucu vücut yağı hazırlayabilirsiniz.

 

50 ml tatlı badem yağı veya jojoba yağı içine toplam toplam 15 damla uçucu yağ karışımından damlatıp karıştırarak kol ve bacaklarınıza sürebilirsiniz. Üstelik bu doğal yağ karışımını tercih ederseniz vücudunuz için de doğal nemlendirici yapmış olursunuz.

  •  Uçucu yağlardan 1 veya daha fazlasını buhurdanlığınızın üst haznesindeki suya, bulunduğunuz ortama göre toplam 3-5 damla olacak şekilde damlatıp kullanabilirsiniz. Böylece minik canlar, bu kokudan hoşlanmayacağı için bulunduğunuz ortama yaklaşmayacaktır.

UYARILAR

 

Unutmayalım! Uçucu yağlar bitkilerin kendisinden kat kat kuvvetlidir, konsantre özelliktedir. Bu yüzden hiçbir uçucu yağı cildimize direkt uygulamıyoruz. Mutlaka önerilen şekilde seyrelterek kullanıyoruz.

Vücudumuzda geniş alanlar için kullanmadan önce, küçük bir alanda, örneğin bileğin iç bölgesinde minik bir damla deneyerek kullanıyoruz ki alerji vb. gelişirse farkına varalım. Unutmayalım! Her kişinin cildi kendine özgü.

 

1 yaş altı bebeklerde uçucu yağ kullanımını önermiyoruz. 3 yaş altına da sadece lavanta hidrolatı ve lavanta uçucu yağı kullanabilirsiniz. Direkt lavanta hidrolatı sıkabilir ya da 50 ml lavanta hidrolatına 5 damla lavanta uçucu yağı damlatarak kullanabilirsiniz, yeterli olacaktır. 7 yaş altı çocuklarda ise okaliptüs uçucu yağını önermiyoruz, diğerlerini kullanabilirsiniz.