TEMİZLİĞİN EN SAF HALİ SABUN

Çok eski çağlara dayanır yıkanmanın, temizliğin keşfi. Önceleri kumla, kille ve çeşitli yağlarla yapılan bu temizlik zamanla yerini, “ilk temizleyici”miz olan sabuna bırakmış. O zamanlardan beri temizliğin simgesidir sabun.

 

SABUNUN TARİHİ

Sabunun ilk kez Roma döneminde kullanılmaya başlandığı söyleniyor. Anlatılan hikaye ise hep aynı. Tapınağın yanındaki nehirde çamaşır yıkayan kadınların hikayesi… Tapınaklarda kurban edilen hayvan yağları ve kemiklerinin yakılmasıyla oluşan küllerin nehir sularında birleşmesiyle sabun benzeri bir maddenin oluşması… Kadınlar çamaşırların bu nehirde daha temiz olduklarını fark ediyorlar. Yazılı kaynaklara göre ise sabunun kullanımı çok daha eskilere dayanıyor. MÖ 4000 yıllarında Sümerler tarafından kullanıldığına dair kanıtlar olduğu biliniyor.  

 

Bugün ise temizlik uğruna, deterjan benzeri ürünlere bol miktarda para harcıyoruz. Bütçemizin önemli bölümünü ayırdığımız, her geçen gün teknolojiyle beraber çeşidi de artan temizlik ürünlerinin tamamına yakını petrol türevi kimyasal karışımlardan oluşuyor maalesef. Yani mikroplardan, lekelerden kurtulup “temizlenmek” için, hem evlerimizi hem de bedenimizi kimyasal bombardımanına tutuyoruz. Bugün alerjilerin, kanser ve benzeri tüm hastalıkların bu bombardıman sonucu arttığı kesinleşti.

 

SABUN NEDİR?

Kimyasal olarak yağ asitleriyle alkali maddenin birleşimiyle oluşan tuzdur sabun. Yani doğaldır. Hayvansal ya da bitkisel yağların kostikle reaksiyonuyla oluşur. Doğal temizliğin en saf halidir. Doğru oranlarda formüle edildiğinde, doğal temizliğin yanında, cildimize birçok fayda sağlar. Hele bir de zeytinyağından yapılmışsa, yağın tüm mucizesi sabuna geçer. İçeriğindeki E vitaminiyle saçları beslediği, doğal içeriğiyle cilt hastalıklarına iyi gelip direnci arttırdığı, el, vücut ve yüz temizliğinde kullanıldığında cildi yenilediği ve güzelleştirdiği bilinmektedir.  

Peki piyasada satışı yapılan tüm sabunlar için bunları söylemek mümkün mü? Ne yazık ki hayır!

 

GÜNÜMÜZDE SABUN

Atalarımızdan miras, geleneksel yollarla yapılan sabunların yerini, sentetik kimyasal karışımlar aldı maalesef. Üretimi sanayi devlerinin elinde olan sabunlar, daha çok köpürsün, daha güzel koksun, daha renkli, göz alıcı olsun diye bambaşka formlara dönüştü. Doğallıktan uzaklaştığı gibi, cilde ve sağlığa zarar verir hale geldi. Hele iş, daha çok kazanmak için maliyetleri düşürmeye geldiğinde, bu zarar katlanarak arttı. Oysa geçmişte, amacı sadece temizlemek olan ve bunu hakkıyla yerine getiren doğal sabun, örneğin yenebilen has zeytinyağından yapılırdı. Şimdilerde doğal sabun, 3-4 TL’ye marketlerde satılan sentetik sabunlar karşısında ayakta kalmaya çalışıyor.

 

Biz tüketicilerin, sağlığımızı tehdit eden ve temizlendiğimizi düşünürken bizi zehirleyen sentetik kimyasallardan uzaklaşmamız şart oldu artık. Yavaş yavaş alışkanlıklarımızı değiştirmek ve neredeyse daha doğalı, arayıp bulmak ve böylece doğal sabuna hak ettiği yeri kazandırmak, doğal yaşam adına atılabilecek ilk adım gibi duruyor.


Sofralık zeytinyağı ve doğal yağlar kullanarak ürettiğimiz Olivya Dükkan sabunlarını inceleyip satın alabilirsiniz.