UÇUCU YAĞ YÜZE SÜRÜLÜR MÜ?

Günümüzde doğal ve organik ürünlere olan ilgi giderek artıyor. Uçucu yağlar da bu trendin önemli bir parçası haline geldi. Ancak uçucu yağların cilde sürülüp sürülemeyeceği konusu hala birçok insanın kafasını karıştırıyor. O zaman doğal güzellik rutininin parçası olan uçucu yağların cilde faydalarını ve nasıl kullanılabileceğini inceleyelim.

Uçucu Yağların Cilde Faydaları

  • Nemlendirici ve Besleyici Etki: Uçucu yağlar cildin nem dengesini korumaya yardımcı olur ve cildi besler. Tüm cilt tipleri için önerildiği şekilde kullanılabilir.
  • Antioksidan Özellikler: Uçucu yağların bir kısmı  özel bileşenleri sayesinde antioksidan etkilere sahiptir. Cildi serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur.
  • Rahatlatıcı etki: Bazı uçucu yağlar stres azaltıcı ve sakinleştirici etkilere sahiptir. Bu da cildin genel sağlığını olumlu yönde etkiler.

Uçucu Yağlar Tek Başına Kullanılabilir mi? 

Yüzlerce kilo bitkiden 1-2 litre elde edilebilen uçucu yağlar konsantre özelliktedir. Cilde tek başına direkt uygulanmaz. Mutlaka seyrelterek cilde sürülmelidir. 

Lavanta Yağı Cilde Sürülür Mü?

Lavanta yağı cilde faydalı bileşenler içerir. Anti-aging cilt ürün bileşeni olarak sıkça kullanılmaktadır. Ancak lavanta uçucu yağ olduğu için mutlaka cilde bir taşıyıcı ile seyrelterek uygulanmalıdır. Lavanta uçucu yağı cilde direkt uygulanmaz. 

Uçucu Yağlar Nasıl Kullanılmalı?

Uçucu yağların cilde uygulanması için birkaç önemli noktaya dikkat etmek gerekir.

  1. Uçucu yağlar direkt cilde uygulanmamalı, bir taşıyıcı yağ ile seyreltilerek kullanılmalıdır. Kayısı çekirdeği, Kuşburnu çekirdeği ya da Jojoba yağı gibi soğuk sıkım bir tohum yağı içerisinde %1 oranında seyrelterek yüzümüze kullanabiliriz. %1 seyreltme oranı örneğin 50 ml jojoba yağı için 10-15 damla uçucu yağ olmalıdır.
  2. Seyreltme yapılsa bile cilde uygulanmadan önce bir alerji testi yapmak önemlidir. Bunun için bileğin iç kısmına 1 damla üründen damlatın ve 24 saat boyunca bekleyin. Herhangi bir reaksiyon oluşmazsa, cilde geniş bir alanda kullanabilirsiniz.
  3. Göz çevresi gibi hassas bölgelere seyreltme oranı daha düşük olacak şekilde uygulanmalıdır. Oran yarı yarıya düşürülmelidir.

Uçucu yağlar doğal ve etkili bir cilt bakım yöntemi olarak ön plana çıkıyor. Ancak doğru kullanılmadığında ciltte olumsuz etkilere yol açabilirler. Bu nedenle uçucu yağları cilt bakımı rutininize dahil etmeden önce bir uzmana danışmanız önemlidir.