UÇUCU YAĞLAR NASIL SEYRELTİLİR?

Aromaterapide uçucu yağları cildimiz için kullanırken mutlaka seyreltmemiz gerekiyor. Direkt cildimize uygulamıyoruz. Nedeni ve nasılını açıklayalım.

Uçucu yağlar bitkinin kendisinden yüzlerce kat yoğun özelliktedirler. Konsantre özellikte oldukları için cilde direkt olarak kullanılmaz, tahriş edici olabilir. Uçucu yağların faydalı etkilerini cildimizle buluşturmak için sabit yağlar içinde seyrelterek güvenle kullanabiliriz.

Lavanta, limon, portakal, sedir, biberiye gibi uçucu yağları, tatlı badem, susam, kayısı çekirdeği, jojoba yağı gibi taşıyıcı yağların içinde seyreltebiliriz.

UÇUCU YAĞLAR NE ŞEKİLDE SEYRELTİLİR?

Uçucu yağ seyreltme oranı her uçucu yağ için değişmekle birlikte genel olarak yüz için %1, vücut için %2’dir.

1 ml uçucu yağ yaklaşık 20 damladır. Buna göre 20 ml tatlı badem yağı için 4 damla lavanta uçucu yağı damlatarak yüzümüz için cilt serumu olarak kullanabiliriz. Ya da 20 ml susam yağı için 8 damla biberiye uçucu yağı ilave ederek vücudumuz için bakım yağı olarak kullanabiliriz.

Uçucu yağları seyreltme işlemi yaparken cam malzemelere ihtiyacınız olabilir. Cam behere sabit yağları ölçerek alabilirsiniz. Uçucu yağlar damlalıklı amber şişelerde satılır. Karışımı cam baget yardımıyla karıştırıp homojen hale getirmeliyiz. Bakım yağlarını cam amber şişede saklamak, yağların kısa sürede bozulmasını önler.