BUHURDANLIK NEDİR NE İŞE YARAR?

Günümüzde aromaterapide önemli bir yeri olan buhurdanlık aslında ortam kokulandırmanın en doğal ve sağlıklı yollarından biridir. Biçimi ve yapıldığı madde değişse de tarihte bilinen ilk medeniyetlerden beri, buhurdanlık kullanımı özellikle dini ayinlerde çokça da görülmekte.

Buhur, Arapça “bahur” kelimesinden geliyor, Türkçesi ise tütsü aslında. Yakıldığı zaman güzel kokulu duman çıkaran tüm maddelere deniyor. Bu maddeler kimi zaman bir ot, bitki, kimi zaman tohum oluyor örneğin. Buhurdan ise eski dönemlerde bu ot veya tohumların yakıldığı kaba verilen isim.

Eski medeniyetlerin hemen hepsinde buhur yakmanın hem manevi temizlenmeyi sağladığına hem de tanrılara yaklaşmanın bir yolu olduğuna inanılırmış. Kötülüklerden korunmak için buhur yakılır, bunun da iyi ruhları çağırdığı kabul edilirmiş. 

BUHURDANLIK NEDİR?    

Buhurdanlık seramik ya da benzer bir malzemeden yapılan, alt kısmında mum, üst kısmında da su ve uçucu yağ koyabileceğimiz bölümleri bulunan bir çeşit mumluk aslında.  

Peki buhurdanlık nasıl kullanılır? Günümüzde buhurdanlık kullanımı çoğunlukla uçucu yağlar ile oluyor. Buhurdanlık, alt kısmına tealight yani küçük mum yerleştirebileceğimiz bir bölme ile üst kısmına su ve uçucu yağ koyabileceğimiz bir çanaktan oluşuyor. Böylelikle mumu yaktığınızda su ısındıkça uçucu yağ kokusu ortama yayılıyor. Uçucu yağ, hem doğal hem şifalı hem de mis kokusuyla bulunduğunuz ortamda size eşlik ediyor.

Buhurdanlık kullanımı ile hem evin havasını değiştirebiliyor, hem de uçucu yağların ruhsal ve fizyolojik faydalarından yararlanabiliyoruz.

DİFÜZÖR NEDİR?

Günümüzde buhurdanlık yerine elektrikli difüzörler de sıklıkla kullanılmaktadır. Elektrikle çalışan aromaterapi difüzörleri buhurdanlıkla benzer bir mantıkla çalışmaktadır. Hava yayıcı da denilen aromaterapi difüzörleri ile uçucu yağları bulunduğunuz ortama yayarak aromatik yağların şifasından faydalanabilirsiniz.

BUHURDANLIK (DİFÜZÖR) YAĞLARI

Tüm uçucu yağlar buhurdanlıkta ve difüzörde kullanıma uygundur. Buhurdanlık yağınızı, sevdiğiniz koku tiplerine ya da faydasına duyduğunuz ihtiyaca göre belirleyebilirsiniz. Bu uçucu yağlar

·         Limon

·         Portakal

·         Lavanta

·         Nane

·         Biberiye

·         Okaliptus vb. olabilir.

Örneğin uyku problemlerinizde yatak odanızda buhurdanlık yağı olarak lavanta uçucu yağını tercih edebilirsiniz. Lavanta uçucu yağı uykuya kolay geçmenize yardımcı olur. Kış aylarında portakal, limon gibi narenciye uçucu yağları buhurdanlık kokusu olarak kullanılırsa, bu yağların anti-bakteriyel ve anti-viral özellikleri odanızdaki havayı değiştirecek, hastalıkların önlenmesine yardımcı olacaktır.

Buhurdanlık kullanımının günümüzde yeniden artmaya başlaması aslında doğala ve doğal yaşama olan özlemle açıklanabilir. Sentetik kimyasal ve kokularla sarılı hayatımıza buhurdanlık kokusuyla meydan okuyoruz sanki. Sentetik oda parfümlerinin tıka basa kimyasal dolu olduğu, soluma yoluyla bize ne kadar çok zarar verdiği düşünüldüğünde çok da haksız sayılmayız aslında.

 Buhurdanlık satın alırken estetik görünüm de önem kazanıyor. Çünkü aslında buhurdanlık kullanımı ile doğallığa ve şifaya ulaşmaya çalışırken odamızın dekorasyonu için de bir objeye sahip olmuş oluyoruz.

Olivya Dükkan’dan satın alacağınız toprakla ateşin aşkı olan seramik buhurdanlık seramik sanatçısı tarafından geleneksel çömlekçilik yöntemiyle tek tek elle ve Olivya’ya özel üretiliyor. El yapımı seramik buhurdanlığımızı satın almak isterseniz tıklamanız yeterli.

Siz de doğal yağların şifasından faydalanmak, odalarınızı doğal yollarla kokulandırmak isterseniz bir buhurdanlık satın alabilirsiniz. Estetik olarak da çok beğenilen Olivya Dükkan seramik buhurdanlık aynı zamanda sevdikleriniz için de çok güzel bir hediye bizce.