Hidrosol Nasıl Kullanılır?

Bitki suyu ya da hidrolat olarak da bilinen hidrosoller cilt bakımında tonik olarak kullanılıyor. Hem doğal tonik hem de cilt için faydalı bileşenlere sahipler.

Hidrolat Nedir Nasıl Yapılır?

Hidrosoller (hidrolatlar), uçucu yağların üretimi sırasında ortaya çıkan çiçek veya bitki öz sularıdır.
Uçucu yağların üretimi istisnalar hariç (limon, portakal vb. turunçgiller dışında) buhar distilasyonu yöntemiyle gerçekleşir. Bu proses sonunda aslında iki farklı ürün ortaya çıkar. Ana ürün, bitkinin özü olan uçucu yağlar, yan ürün ise yağın alt kısmında toplanan su bazlı hidrosollerdir.

Hidrolat nasıl kullanılır?

Hidrosoller (hidrolatlar) az miktarda da olsa çözünmüş uçucu yağ içerirler. Dolayısıyla bitkilerin faydalı içerikleri hidrosole de geçer. Bu yüzden hidrosollerin cilde ve saçlarımıza pek çok faydası bulunur. Saf hidrosolleri, doğal cilt bakımımızın bir parçasıdır. Cilt toniği olarak kullanırız. Bitki hidrosolü saç bakım ürünü olarak da değerlidir. Saç diplerine ve uçlarına doğal bakım yapar.   
Gerçek hidrosollerin etiketinde “uçucu yağ üretimi sırasında” ortaya çıkan su olduğu yazar. Bu yüzden ürünü satın alırken etiketini okumamız çok önemli. İçerisinde alkol, esans, renklendirici, koruyucu vb. olanlar gerçek hidrosol değildir. Çoğunlukla su içerisine değişik koku, kimyasal vb. ilavesiyle ve bitki suyu adıyla satışı yapılan ürünlerle hidrosoller karıştırılmamalı, etiket içerikleri mutlaka okunmalıdır.
Hidrosollerin saklanma koşulları da oldukça önemli. Şişe açılmadan 1 yıl, ağzı açıldıktan sonra 6 ay güvenle kullanabilirsiniz. Ancak kullanım boyunca buzdolabında muhafaza etmenizi, koku ve görünüm değişikliklerini izlemenizi öneririz.

GÜL HİDROSOLÜ

Gül suyu cilde faydaları ile bilinen bir hidrosol. Gül hidrosolü, gül uçucu yağı üretimi sırasında elde edilmektedir. Gül yaprakları su buharı ile geleneksel yöntemle muamele edilir. İşlem sonunda elde edilen ürün, gül uçucu yağı ve gül hidrosolü içermektedir. Gül uçucu yağı hafif yapısıyla üstte toplanırken, gül suyu altta birikir. İşte bu altta kalan su gerçek gül suyudur ve uçucu yağından ayrılarak şişelenir. 
Gül suyu nasıl kullanılır?
Gül suyu yani gül hidorosolü hem cilt temizliğinde hem de cildimize tonik olarak kullanılabilir.
Cildiniz hem yumuşacık hem de mis koksun ister misiniz? İşte size basit ama etkili bir gece yüz bakım önerisi! Gece yatmadan önce temiz cildinize sprey başlığı ile gül suyu püskürtün ve hafif nemli iken yüz bakım serumu uygulayın. 
 

PAPATYA HİDROSOLÜ

Papatya hidrosolü, papatya uçucu yağı üretilirken, buhar distilasyonu sonucu papatyanın sap ve çiçeklerinden elde edilmektedir. 
Kuru ve hassas ciltler cilt toniği olarak kullanabilirler. Tek başına ya da argan yağı ilavesiyle saç spreyi olarak kullanabiliriz.
Saç spreyi formülü
Papatya hidrosolü: 50 ml
Argan yağı: 10 damla
50 ml’lik cam sprey şişede kolaylıkla kullanabilirsiniz. Banyo sonrası ya da denizden çıktıktan sonra saç diplerine ve uçlarına sıkarak saçlarınızın hem kolay taranmasını hem de yumuşak ve parlak olmasını sağlayabilirsiniz. Durulama gerektirmez. Saçlarınıza doğal bakım yapar. Her kullanımdan önce kuvvetlice çalkalanmalıdır.


LAVANTA HİDROSOLÜ Ne İşe Yarar?

Lavanta hidrosolü, lavanta uçucu yağı üretilirken, buhar distilasyonu sonucu lavantanın sap ve çiçeklerinden elde edilmektedir. 
Yağlı ve karma ciltler cilt toniği olarak kullanabilirler. Cildi hem nemlendirmeye hem temizlemeye yardımcı olur.
İster tek başına ister 50 ml lavanta hidrosolü içerisine 8-10 damla lavanta uçucu yağı damlatarak cilt toniği olarak kullanabiliriz.
Olivya Dükkan hidrosollerini incelemek ve satın almak için bitki suları bölümünü tıklayabilirsiniz.