KİMYASALSIZ DOĞAL TEMİZLİK

Bir önceki yazımızda doğal temizlik maddelerinden söz ettik. Doğal temizlik ürünleri kullanarak temizlik yaparken biraz emek harcamak gerekiyor. Sentetik deterjanlar öylesine gereksizce hayatımızın her alanına girdi ki… Ve bu temizlik maddeleri hem sağlığımızı hem de çevremizi tehdit eden öyle içeriklere sahip ki… Bana sorarsanız emek harcamaya değer.

DOĞAL TEMİZLİK ÜRÜNLERİ NELERDİR?

Sirke, karbonat, çamaşır sodası, limon tuzu, boraks, doğal zeytinyağı sabunu ve bazı uçucu yağları doğal temizlik ürünleri olarak kullanabiliyoruz. 

Peki bu doğal temizlik maddeleri ile doğal temizliği nasıl yapacağız? Evde doğal temizlik ürünleri nasıl yapılır? İşte doğal temizlik ürünü tarifleri...

LAVABO TEMİZLİĞİ

Su, sirke, karbonat, lavanta uçucu yağılimon uçucu yağı

1 çay bardağı su, 1 çay bardağı elma sirkesi (ya da marketlerden alacağınız temizlik sirkesi kullanabilirsiniz), yarım çay bardağı karbonat kullanarak, bu karışım ile lavabonuzu temizleyebilirsiniz. Pırıl pırıl olacaktır. Eğer antibakteriyel özelliklerinden faydalanmak veya hoş koksun isterseniz bu karışıma 2-3 damla lavanta veya limon uçucu yağı ilave edebilirsiniz.

OCAK TEMİZLİĞİ

Karbonat, sirke

Ocağımızın üzerindeki kurumuş lekeler canımızı sıkar. Bu lekelerden yine doğal temizlik maddeleri ile kurtulmak kolaydır. Önce lekeler üzerine karbonat, daha sonra sirke (fısfıslı sprey şişe kullanabilirsiniz) dökelim. Sirke ve karbonat reaksiyona gireceğinden hafif bir köpürme olacaktır. Bu esnada 5-10 dk beklememiz gerekiyor. Sonrasında bir sünger yardımıyla ovarsak, lekelerin kolayca çıktığını ve ocağımızın üzerinin pırıl pırıl olacağını göreceğiz.

LAVABO AÇICI

Limon tuzu, karbonat, sirke, sıcak su

Yağ ve kirden tıkanan lavabolar için de doğal çözüm önerebiliriz. Öncelikle 1 yemek kaşığı kadar limon tuzunu lavabo deliklerinden dökelim. Üzerine aynı miktar karbonat ilave edelim. En son yardımcımız yine sirke. Aynı miktar sirkeyi bu iki karışım üzerine döktüğümüzde hafif bir köpürme olacak ve lavabomuzdaki kirlerin ve tıkanıklıkların arınması sağlanacaktır. En son yapacağımız işlem bir çaydanlık sıcak suyu lavabomuza dökmek olmalı.   

AYNA TEMİZLEYİCİ

Sirke, su, limon uçucu yağı

Ayna ve cam temizliğinde en iyi sonuç sirke ile alınır. 1 bardak sirkeye yarım bardak içme suyu ilave ettikten sonra 7-8 damla limon uçucu yağı ilave edip fısfıslı bir şişeye koyabilirsiniz. Güzelce karıştırmayı da unutmayalım lütfen. Hazırladığımız bu karışımla aynalarımızı sildiğimizde hem tertemiz olduğunu hem de parladığını göreceksiniz.

KLOZET TEMİZLEYİCİ

Su, karbonat, zeytinyağı sabun rendesi, sirke, lavanta uçucu yağı

1 bardak su içerisine 1 bardak karbonat ilave edip çözünmesini sağlayalım. Yarım bardak kadar rendelediğimiz zeytinyağı sabununu ilave ederek karıştıralım. Yarım bardak kadar sirkeyi de ilave ettikten sonra isteğe bağlı olarak 5-10 damla lavanta uçucu yağı ilave edelim. Bu karışımı klozet içerisine döküp 10 dakika kadar bekletmek daha etkili olacaktır. En son tuvalet fırçasıyla ovalayıp sifonu çekebiliriz.

BULAŞIK MAKİNESİ TEMİZLİĞİ

Bulaşık makinemizi rutin temizlemek çok önemli. Özellikle doğal deterjan kullanacaksak, önce bu temizliği yapalım derim.

Önce filtreden başlayalım. Filtreyi çıkarıp, sirke ve karbonat ilave ettiğimiz su içerisinde bekletelim.

Makinemizin deterjan gözüne limon tuzu koyalım. Üst sepete ise içerisine sirke koyduğumuz kap yerleştirelim. Bulaşık makinemizi uzun programda boş çalıştırmamız yeterli, tertemiz olacaktır.

BULAŞIK MAKİNESİ DETERJANI

Çamaşır sodası, karbonat, limon tuzu, kaya tuzu, elma sirkesi, portakal uçucu yağı veya limon uçucu yağı

1 bardak çamaşır sodası ile 1 bardak karbonatı karıştıralım. Bu karışım üzerine 2 bardak limon tuzu ilave edelim. Reaksiyona girecekleri için fışırdama olabilir J Kaya tuzu yarım bardak yeterli. En son da dilediğiniz uçucu yağdan 10-15 damla dilediğiniz uçucu yağdan ilave edebilirsiniz. En çok yakışanlar kokularından ve antibakteriyel özelliklerinin yüksek oluşundan dolayı portakal veya limon uçucu yağıdır. Bu karışımı bulaşık makinesinin deterjan gözüne ilave edelim. Deterjanı göze koyduktan sonra birkaç damla su ilave edip karıştırırsanız reaksiyon tamamlanacak ve daha homojen bir karışım olacaktır. Zaten su ile köpürmeye başladığını göreceksiniz.

Bulaşık makinesinde parlatıcı gözüne elma sirkesi koyarsanız bulaşıklarınız pırıl pırıl olacaktır.

Yukarıdaki karışımı aynı oranlarda az miktar yapıp tek seferlik kullanabilirsiniz.

ÇAMAŞIR MAKİNESİ DETERJANI

Çamaşır sodası, boraks, doğal sabun, su, lavanta uçucu yağı

1,5 bardak çamaşır sodası ve 1 bardak boraksı karıştıralım. Bu karışımı büyük bir kase içinde yapmamızda fayda olacaktır. Bu aşamada 1,5 bardak kadar kaynamış suyu yavaş yavaş karıştırarak ilave edeceğiz. 1,5 bardak kadar sabun ilavesi yapacağız şimdi de. Bu sabun zeytinyağı sabunu rendesi, arap sabunu ya da doğal sıvı zeytinyağı sabunu olabilir. Çok iyi karıştırıyoruz. Homojen hale gelince 1,5 bardak kaynamış su daha ilave ediyoruz, yine yavaş yavaş ilave etmekte fayda var. Sıcak haldeki sıvı çamaşır deterjanımızın oda sıcaklığına gelmesini bekliyoruz. Oda sıcaklığında 30-35 damla lavanta uçucu yağı ilave ediyoruz. Mis kokulu sıvı çamaşır deterjanımız hazır.