KURU YAĞ NEDİR? KURU YAĞ NE İŞE YARAR?

Kuru bakım yağı nedir? Kuru yağ hem saçımız hem cildimiz için kullanabildiğimiz, sürüldüğünde çabuk emilen, ciltte yağlı bir his bırakmayan bitkisel yağdır. Çok amaçlı kullanılabilmesi kuru yağı kozmetikte popüler hale getirmiştir. Kullanımı kolaydır. Bitkisel içeriği sayesinde cildi hem nemlendirir, hem besler. 

KURU YAĞ NASIL KULLANILIR?

Kuru yağ hem yüzümüz ve vücudumuz hem de saçlarımız için kullanabildiğimiz çok amaçlı bakım yağıdır. Klasik bakım yağlarının aksine hızlıca emilmesi kuru yağ olarak adlandırılmasını sağlamıştır. Cildinize doğal yağlarla bakım yapmak istiyor ama kullanım sonrası yağlı histen hoşlanmıyorsanız kuru yağlar tam da istediğiniz hissi sağlayacaktır. 

Kuru yağları cildiniz için bakım serumu olarak kullanabilirsiniz. Kullandığınız nemlendirici içerisine ilave ederek bitkilerin besleyici özelliklerini cildinizle buluşturabilirsiniz. Bitkisel yağların onarıcı etkisini cilt bakımınıza dahil edebilirsiniz. Makyaj öncesi kuru yağ ile yüzünüze masaj yaparsanız cildiniz yumuşar ve makyaja hazırlanır. 

Kuru yağı vücut bakımınızda kullanabilirsiniz. Özellikle güneş sonrası ciltteki gerginliği alır. Cildin kendini toparlamasına yardımcı olur. Yaz mevsiminde vücudumuz daha çok bakıma ihtiyaç duyar. Kuru yağ vücudumuzun nem dengesini sağlamaya, yağlı his bırakmadan yardımcı olur. 

Kuru yağ saçlarımız için de kullanıma uygundur. İsterseniz saçlarınızı yıkamadan önce saç diplerine ve uçlarına uygulayarak bekletip, sonrasında yıkayarak kullanabilirsiniz. Saç uçlarınız yıprandıysa, saç fırçanıza 2-3 damla uygulayıp saçınızı bu şekilde tarayabilirsiniz. Saçlarınızın beslenmesine ve canlanmasına yardımcı olur. Saçlar parlak görünüme kavuşur.

Kuru yağı tırnak bakımızda kullanabilirsiniz. Ayrıca makyajınızı kuru yağ ile temizleyebilir, böylece aynı anda bitkisel yağların besleyici özelliğinden de faydalanmış olursunuz.  

KURU YAĞLAR HANGİLERİDİR?

Hızlı emilen sabit yağlar (taşıyıcı yağlar) kuru yağ olarak adlandırılır. Peki taşıyıcı yağ ne demek? Baz yağ ya da sabit yağ olarak da adlandırılan taşıyıcı yağlar bitkilerin tohum ve çekirdeklerinden elde edilen doğal yağlardır. Cildin nem dengesini sağlayan, besleyen ve onaran sabit yağlar doğal cilt bakımının önemli bileşenleridir. Kuru yağlar da ciltte hızlı emilen sabit yağlardır.

Kuşburnu çekirdeği yağı, fındık yağı, üzüm çekirdeği yağı, kenevir tohumu yağı, argan yağı ve jojoba yağı kuru yağlar olarak bilinir. Evde kendinize kuru bakım yağı yapmak isterseniz, bu sabit yağları kullanabilirsiniz.

KURU YAĞ NASIL YAPILIR?

Evde kendinize kuru yağ hazırlamak isterseniz kolay emilen sabit yağlardan dilediğinizi karıştırabilirsiniz. Eğer hoş kokulu bir kuru yağ kullanmak istiyorsanız aromaterapi yağları ile bakım yağınızı doğal yolla kokulandırabilir ve aromaterapinin faydalı etkilerini de cildinizle buluşturmuş olursunuz.

Uçucu yağlar bitkilerin kendisinden kat kat güçlü olduklarından cilt üzerinde direkt kullanımları önerilmez. Mutlaka taşıyıcı yağ ile seyrelterek cildimizde kullanmalıyız. Kuru yağ hazırlarken de uçucu yağları sabit yağlar içerisine belli oranlarda ilave etmemiz gerekir. Uçucu yağlar nasıl seyreltilir? blog yazımıza göz atabilirsiniz.