SABİT YAĞ VE UÇUCU YAĞ ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Sabit yağlar ve uçucu yağlar aromaterapide kullandığımız bitkisel yağlardır. İkisi de yağ olarak geçse de oldukça farklı yapıdadırlar.

SABİT YAĞ NEDİR?

Sabit yağ (baz yağ) bitkilerin genellikle çekirdek ve tohumlarından elde edilen bitkisel yağlardır. Sabit yağ üretimi bu çekirdek ve tohumların mekanik olarak sıkılmasıyla gerçekleşir. Sabit yağ elde edilme yöntemi olarak soğuk sıkım tercih edilmelidir. Çünkü yüksek sıcaklıklarda bitkisel yağın faydalı özellikleri azalmaya başlar ve sabit yağ bozulma eğiliminde olur. Dolayısıyla koruyucuya ihtiyaç duyar. Cildimiz için sabit yağ kullanacaksak soğuk sıkım yöntemiyle elde edilmiş olmasına dikkat etmemiz uygun olacaktır.

Sabit yağlar kokusuz ya da hafif kokuludur. Susam, tatlı badem, kayısı çekirdeği, üzüm çekirdeği, jojoba, kuşburnu çekirdeği yağı gibi baz yağlar aromaterapide de en fazla kullandığımız sabit yağ çeşitleridir. Soğuk sıkım sabit yağları cildimize direkt sürerek doğal cilt bakımı için kullanabiliriz.

UÇUCU YAĞ NEDİR?

Uçucu yağ aromatik bitkilerin yaprak, çiçek, sap, kabuk, meyve gibi kısımlarından özel yöntemlerle elde edilir. Uçucu yağ üretimi çoğunlukla su buharı distilasyonu ile gerçekleşirken, sadece narenciye grubu uçucu yağlar ise kabuklarından soğuk sıkım yöntemi ile elde edilir.  

Uçucu yağ çeşitlerinin hemen hepsi güzel kokulu yağlardır. Lavanta, limon, portakal, bergamot, sedir, biberiye, nane uçucu yağları aromaterapide çokça kullandığımız uçucu yağlardır.

UÇUCU YAĞLAR NE İÇİN KULLANILIR?

Uçucu yağları doğal cilt ve vücut bakımında kullanabiliriz. Ayrıca ortam kokulandırma için harika bir seçimdir. Sentetik oda kokularına doğal bir alternatiftir. Hoş kokularının yanından her birinin ruhsal faydaları vardır. Direkt koklayabilir ya da buhurdanlık yolu ile bulunduğumuz ortamı kokulandırabiliriz.

UÇUCU YAĞ CİLDE SÜRÜLÜR MÜ?

Uçucu yağlar konsantre özellikte olduklarından cildimize direkt uygulayamayız. Uçucu yağı bir sabit yağ içerisinde belli ölçüde seyrelterek cildimiz için kullanmamız gereklidir. Seyreltme işlemini ayrıntılı olarak "Uçucu yağlar nasıl seyreltilir?" adlı yazımızdan okuyabilirsiniz.

UÇUCU YAĞ VE SABİT YAĞ ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Uçucu yağlar ve sabit yağlar bitkisel yağlardır.

Uçucu yağlar aromatik bitkilerin çiçek, yaprak, sap vb. yerlerinden buhar distilasyonu ile elde edilen kuvvetli kokuya sahip yağlardır. Sabit yağlar genellikle tohum yağlarıdır, soğuk sıkım elde edilirler ve kokusuz ya da hafif kokululardır.

Uçucu yağlar ince yapıda olup damlalıkla kullanılır. Oda sıcaklığında bile uçucu özelliktedir. Sabit yağlar ise kalın yağ formunda olup uçucu değildirler.

Uçucu yağları, konsantre yapıda olduklarından cildimize direkt kullanamayız. Bir sabit yağ içerisinde belli oranlarda seyrelterek kullanmalıyız. Sabit yağları ise tek başına ya da birbiriyle karıştırarak cildimize direkt uygulayabiliriz.