CİLDİMİZ İÇİN AROMATERAPİ UYGULAMALARI

Cildimiz için aromaterapiden faydalanmanın pek çok yolu var. Cildimizi temizlemek, beslemek, nemlendirmek ve arındırmak için şifalı bitkiler en büyük yardımcılarımız.

Aromaterapik cilt bakımına nereden başlamalıyım diyorsanız işte size bir yol haritası.

Cildimizle bitkilerin şifasını buluşturmak için kullandığımız doğal içerikleri 3 temel başlıkta toplayabiliriz.

  • Sabit (baz) yağlar
  • Uçucu yağlar
  • Hidrosoller

SABİT YAĞLAR

Baz yağlar olarak da adlandırılan sabit yağlar, genellikle kokusuz ya da hafif kokulu bitkisel yağlardır. Bu yağlar çoğunlukla bitkilerin çekirdek ve tohumlarından elde ediliyor. Cildimiz için en çok kullandıklarımız tatlı badem yağı, susam yağı, üzüm çekirdeği yağı, kuşburnu çekirdeği yağı, argan yağı, jojoba yağı, Hindistan cevizi yağları. Zeytinyağı da benzer özellikte bir yağ olmasına rağmen, baskın kokusu sebebiyle aromaterapide nadiren kullanılıyoruz.

Bitkisel yağlar faydalı yağ asitleri yanında steroller, tokoferoller ve diğer vitaminler, fenolik bileşikler vb. faydalı bileşenler içerir. Bu içeriklerin birçoğu cildimiz için tedavi edici özellikte olması yanında nemlendirme özelliğine sahip. Kısacası bu bileşenler bitkisel yağların tedavi edici kısmını oluşturuyor.

Cildimize aromaterapi uygulamaları yaparken soğuk sıkım yağları tercih ediyoruz. Bunun bir nedeni var.

Yemeklik bitkisel yağlar üretilirken çoğunlukla yağ verimini arttırmak için sıcak sıkım yapılır. Aromaterapide ise sabit yağlardan fayda görebilmemiz için soğuk sıkım olmalarına dikkat etmek önemli. Çünkü yüksek sıcaklıklarda sıkılan yağların tedavi edici bileşenlerin etkileri azalıyor hatta kayboluyor.

Soğuk sıkım yağ diyebilmek için genel kural, sıkım sıcaklığının 400C olması ise de yağın karakterine göre 25-26 0C’lere kadar inebiliyor.

Gelelim kullanımlarına…

Sabit yağlar cilde direkt uygulayabildiğimiz güvenli ajanlardır. Dolayısıyla tek başına bir sabit yağı ya da karışımlarını cildimize direkt kullanabiliyoruz.

SABİT YAĞLARI CİLDİMİZ İÇİN NE AMAÇLA KULLANIYORUZ?

Nemlendirici ve yumuşatma amaçlı

Gündüz ve gece cilt bakım serumu olarak kullanabiliriz.

Kozmetik ürün olarak

Saç, tırnak, kaş bakım yağı olarak, makyaj temizleyici olarak

Tedavi edici etkiler

Akne, kırışıklık, cilt çatlakları, lekeler vb problemler için tek başına, karışım olarak ya da uçucu yağlar ile beraber kullanabiliriz.

Uçucu yağları taşımak ve cildimizin derinliklerine iletmek

Uçucu yağlar tek başlarına direkt cildimize uygulanmaz. Bazen tonlarca bitkiden ancak birkaç kilo yağ çıkarabildiğimizi düşünürsek ne kadar yoğun farmakolojik etkilere sahip olduğunu anlayabiliriz. Direkt kullanım tahriş ya da toksik etkiler yaratabileceğinden cildimize direkt güvenle kullanabileceğimiz taşıyıcı yağlardan yardım alırız. Uçucu yağları sabit yağlar ile seyrelterek cildimize rahatça uygulayabiliriz.

Ayrıca sabit yağlar, direkt cildimize uygulayamadığımız uçucu yağları seyreltmek için harika seçimlerdir. Cildimiz için ürün hazırlarken, cildimizin yapısına ve faydasına duyduğumuz ihtiyaca göre uygun bir sabit yağ seçebiliriz.

Kısacası baz yağları uçucu yağların hem doğal yolla seyreltilmesi hem de taşıyıcı ortam olarak kullanabiliriz. Ayrıca kendileri de tedavi edici etkileri ile cilt bakımında aromaterapinin ayrılmaz bir parçasıdır. 

UÇUCU YAĞLAR

Uçucu yağlar bitkilerin farklı yerlerinden (yaprak, çiçek, sap…) çoğunluğu distilasyon olmak üzere bazı özel yöntemlerle elde edilen saf yağlardır. Hafif yapıda olmalarının yanında yoğun farmakolojik etkilere sahiptirler.

Lavanta, limon, ıtır, ylang ylang, frankincense, sedir, paçuli, ölmez çiçek… cildimiz için en çok kullandığımız uçucu yağlar.

Uçucu yağlar antioksidan, antimikrobiyal, analjezik vb. terapötik etkilere sahipler. Her bir uçucu yağ ayrıca, ortak tedavi edici özellikleri yanında, kendine has faydalı bileşenler içerir. Cildimizin yapısına ve ihtiyaç duyduğu etkiye göre doğru uçucu yağı güvenli dozda kullandığımızda cildimizde fark yaratır. Ayrıca uçucu yağlar, cilt üzerinden emilimi arttırma özelliği sayesinde, sabit yağların da faydalı etkilerinden yararlanmamıza aracılık ederler.

Uçucu yağları cilt bakım serumlarımızda, saç, tırnak ve kaş bakım yağlarımızda, leke, sivilce izleri, kırışıklık vb ihtiyaçlarımızda, anti-aging özellikleri için ve aklımıza gelebilecek pek çok kozmetik uygulama için taşıyıcı yağlarla birlikte güvenle kullanabiliriz.

Tek dikkat etmemiz gereken konu, her uçucu yağ için önerilen doz ve güvenlik önerilerine dikkat etmek.

HİDROSOLLER

Uçucu yağ üretimi sırasında yan ürün olarak ortaya çıkan bitki sularıdır. Yan ürün demek aslında hidrosollere haksızlık olur. Oldukça etkili ve çok güvenli cilt bakım ürünleridir. Cilt tipimize göre uygun hidrosolü cilt toniği olarak kullanabiliriz.

Lavanta, Gül, Papatya, Mersin hidrosolleri cilt bakımında severek kullandığımız hidrosoller.

Ayrıca cildimize yağ sürmekten hoşlanmıyor ancak bitkisel yağların faydasını cildimizle tanıştırmak istiyorsak harika bir fikrimiz var. Önce cildinize dilediğiniz hidrosolden fısfıslayıp ardından yağ bazlı cilt serumunu sürerseniz hem sürmesi çok keyifli hem de cildiniz için çok etkili bir bakım yapmış olursunuz.

Makyaj temizliğinde de hidrosollerden faydalanabilirsiniz.

MAKYAJ TEMİZLEME ÖNERİSİ

Bir pamuğu dilediğiniz veya cilt tipinize uygun bir hidrosolle (lavanta ya da gül en uygunlarıdır) ıslatın. Makyaj temizleme yağınızdan 2-3 damla ıslanmış olan pamuğa damlatın. Tüm yüzünüzü göz dahil güvenle temizleyebilirsiniz.

Hem cildiniz temizlenecek hem de doğal yağların şifalı etkilerinden faydalanabileceksiniz.