EL YAPIMI DOĞAL SABUNLAR

Doğal el yapımı sabunlar hakkında o kadar fazla soru alıyoruz ki, bu haklı soruların yanıtlarını bir yazıyla paylaşmak istedim.

Haklı sorular diyorum çünkü piyasada çok fazla sabun çeşidi ve üreticisi var. Çok fazla da kafa karışıklığı... Eğer doğal sabun kullanıyorsanız ve kafanızda bazı soru işaretleri varsa, ya da doğal sabun kullanmaya geçmek istiyor ama endişeleriniz varsa yazımıza bir göz atın derim. Doğal yaşama geçişte yolunuza bir nebze de olsa ışık tutabilmek umuduyla...

SABUNUN TARİHİ

Sabunun ilk kez Roma döneminde kullanılmaya başlandığı söyleniyor. Anlatılan hikaye ise hep aynı. Nehirde çamaşır yıkayan kadınların hikayesi…

Tapınaklarda kurban edilen hayvan yağları ve kemiklerinin yakılmasıyla oluşan küllerin nehir sularında birleşmesiyle sabun benzeri bir maddenin oluşması… Kadınlar çamaşırların bu nehirde daha temiz olduklarını fark ediyorlar.  

Yazılı kaynaklara göre ise sabunun kullanımı çok daha eskilere dayanıyor. MÖ 4000 yıllarında Sümerler tarafından kullanıldığına dair kanıtlar olduğu biliniyor.  

SABUN NEDİR?

Asit ve bazın bir araya gelerek oluşturduğu tuzdur sabun. Reaksiyon sonucu oluştuğundan, ne asittir aslında ne de baz. Bambaşka ve geri dönüşü olmayan bir forma kavuşmuştur. Bu tıpkı hidrojen ve oksijenin suyu oluşturması gibidir.

Zeytinyağı sabununda, zeytinyağı içerisindeki yağ asitleri, kostik ile reaksiyona girerek sabun ve gliserini oluştururlar. Kostik olmadan sabunlaşmanın olması mümkün değildir. Doğru formüle edilmiş bir sabunda kostik kalıntısı kalmaz, o artık sadece gliserini içinde kalmış bir sabundur.

Bu noktada kül suyundan da bahsetmek isterim.

Kül suyu ile üretilen sabunlar da var. Kül suyu da tıpkı kostik gibi alkali yapıda. Eski dönemlerde hazır kostik bulunmadığından bunun yerine kül suyu kullanılırmış. Biz neden kullanmıyoruz? Çünkü sabun üretirken laboratuvar tipi standart kostik kullanıyoruz ve yapısından eminiz. Ancak kül suyu kullanırsak, hangi malzemenin yanması sonucu oluştuğunu bilemediğimizden saflığından emin olamıyoruz. Ağır metal vb taşıyıp taşımadığını bilmiyoruz. En önemlisi de standart olmadığından formülasyondaki oranımızda sabit tutamayız. Kısacası kül suyu kullanmayı hiç bir şekilde güvenli bulmuyoruz.

EL YAPIMI ZEYTİNYAĞLI SABUN

El yapımı sabunlar sabun üretiminde ortaya çıkan doğal gliserini içinde barındırır. Sabunlarımızı kullandığınızda cildinizin yumuşacık olmasının en önemli sebebi işte bu gliserindir.

Market sabunlarının çoğu, gliserini ayrıştırıldığı için, cildi kurutur. Hatta gerçek sabun olmadıkları ve köpüren kimyasallar içerdiği için cildinizi tahriş eder. Daha güzel koksun, raf ömrü uzasın diye içerisine katılan kimyasallar da cilt bariyerinin bozulmasına sebep olur. Nemlendirici kullanma ihtiyacı hissedersiniz. Böylece hem kimyasal dolu "temizlik" ürününe para verip zarar görürsünüz hem de cildinizin yapısını bozduğu için üstüne nemlendiriciye tekrar para verip yeniden kimyasal bombardımanına maruz kalırsınız.

Bir konu da, sentetik "sabun" yerine doğal sabun kullanırken yaşanan farklılık.

Doğal sabunlar, özellikle de el yapımı zeytinyağı sabunları, market sabunlarına göre erimeye daha meyillidir. Bu yüzden doğal zeytinyağı sabunu kullanmayı tercih ediyorsanız, sabunu mutlaka kuru bir yerde saklamanızı, hatta ahşap ve/veya delikli sabunluk ile kullanmanızı öneririz.

Bu erimeyi, içerisine farklı maddeler ya da kimyasallar ilave ederek çözebiliriz. Ama tercih etmiyoruz. Sadece sofralık zeytinyağı ve kostikle doğal temizliğe ulaşabilecekken, içerisine başka bir madde ilave etmek istemiyoruz. Bitmiş sabunlarımız sadece sabun ve sabunlaşma ile kendiliğinden ortaya çıkan doğal gliserin içeriyor.

SON SÖZ

Sabununuzun, kullanırken şekli bozuluyor, yumuşuyor, eriyor ise içiniz rahat olsun, elinizde tuttuğunuz, doğal yağlarla üretilmiş, sentetik kimyasal içermeyen, cildinizi kurutmayacak, tahriş etmeyecek, yumuşacık yaparak doğal temizlik sağlayacak gerçek sabundur.  

Sadece zeytinyağı, doğal yağlar ve doğal hammaddeler kullanarak butik olarak ürettiğimiz zeytinyağı sabunlarımızı incelemek ve satın almak isterseniz zeytinyağı sabunu linkini tıklamanız yeterli.


Kimya Mühendisi

Özge Kaya