KOKU NOTALARI

Güzel kokular tarih boyunca insanların ilgisini çekmiş. Kokulu bitkilerle ve bunlardan elde ettikleri yağlarla merhemler hazırlamışlar, kremler yapmışlar. Kokuları hem güzelleşmek hem de şifalanmak için çokça kullanmışlar.

Günümüzde de kokunun insan üzerindeki etkilerini hepimiz biliyoruz. Güzel kokular bizi canlandırıyor, neşelendiriyor, temizlik ve güzellik algısı uyandırıyor. Bu yüzden ister sentetik ister doğal olsun parfüm kullanmayı hepimiz çok seviyoruz.

Organik doğal parfüm son zamanlarda oldukça ilgi görmeye başladı. Alkolsüz doğal parfüm ve evde doğal parfüm yapımı popüler hale geldikçe parfüm ve kokularla ilgili bilgiye de ihtiyaç duyuluyor haliyle. Parfüm hazırlarken kokular hakkında bilmemiz gereken önemli noktalardan biri de koku notaları.

PARFÜM NOTALARI NEDİR?

Parfümörler parfüm formülasyonu hazırlarken kokuları belli bir uyum ve kural içinde kullanmak gerektiğini söylüyorlar. Bu noktada koku notaları önem kazanıyor. Peki nedir bu koku notaları? Parfüm kaç notadan oluşur? Parfümde alt nota üst nota nedir? Gelin biraz inceleyim.

Koku molekülleri uçuculuklarına göre bir sınıflandırmaya tabii tutuluyor. Parfümün kokusunu yayma aşamalarına koku notaları veya parfüm notaları ismini veriyoruz. Bir parfümde 3 temel nota olduğu kabul ediliyor. Üst nota, orta nota, alt nota. Parfüm notaları son kokuyu oluşturan koku katmanları aslında.

PARFÜMDE ÜST NOTA ALT NOTA NEDİR?

Üst nota baş nota ya da top nota da denilen burnumuza ilk gelen koku notası. Uçuculuğu yüksek olan bu kokular bir parfümü kullandığımızda ilk duyduğumuz koku. Küçük molekül yapıları sebebiyle hızlıca buharlaşıyorlar. Üst notanın kalıcılığı yok. Bizi ilk seferde çarpan koku olduğundan satın alma kararımızı büyük ölçüde etkiliyor. Genel koku özellikleri hafif, taze, keskin kokular olmaları.

Üst notalar zihni uyarır ve berraklaştırır. Enerji verici, yükseltici kokulardır. Aromaterapi yağlarından narenciye grubu kokular ve kokulu bitkiler üst nota kokulardır. Doğal parfüm yapmayı seviyorsanız limon uçucu yağıportakal uçucu yağıbergamot uçucu yağı, greyfurt uçucu yağı, biberiye uçucu yağı ve nane uçucu yağlarını üst nota olarak kullanabilirsiniz.

PARFÜMDE KALP NOTASI NE DEMEK?

Orta nota parfümde kalp notası olarak da adlandırılır. Üst notalar kaybolduğunda hemen ardından duyduğumuz koku olan orta nota parfümün karakterini belirleyen asıl kokudur aslında. Parfümde hangi nota önemli derseniz sanırım orta nota cevabı yanlış olmaz. Parfüm kalp notası parfüme yumuşaklık katar, keskin kenarları yuvarlatır. Genelde çiçek kokuları, bazı ot ve meyve kokuları orta nota kokular olarak bilinir. Çiçek ve meyve kokuları fiziksel ve enerji olarak dengeleyicidir. Uçucu yağlardan ıtır uçucu yağıylang ylanglavanta uçucu yağı, yasemin, gül ve neroli uçucu yağları orta nota kokular olarak kullanılabilir.

ALT NOTA KOKULAR

Alt nota veya baz nota olarak bildiğimiz koku notası parfümün kalıcılığını sağlar. Orta notayla birleşir, bir armoni ve uyum yaratır. Büyük moleküllerdir, orta nota kaybolduktan sonra burnumuza gelir. Baş notaların aksine yavaşça algılanırlar. Topraksı ve odunsu kokular bu gruba girer. Alt nota parfümün kalıcılığında çok önemlidir. Genelde bitkilerin ağaçsı kısımları, reçinesi veya köklerinden elde edilen kokulardır. Sedir uçucu yağı, paçuli ve vetiver yağları alt nota olarak parfümlerde kullanılır.

PARFÜM NOTALARI NASIL AYARLANIR?

Evde doğal parfüm yapımı sırasında önce alt nota, sonra orta nota en son da üst notaları eklemek doğru olacaktır. Parfüm yaparken karışımda en ideal oran %20 alt nota, %50 orta nota, %30 üst nota şeklindedir.

ÜST NOTA KOKULAR – ÜST NOTA YAĞLAR

Limon uçucu yağı, portakal uçucu yağı, greyfurt uçucu yağı, bergamot uçucu yağı, biberiye uçucu yağı, nane uçucu yağı

ORTA NOTA KOKULAR – ORTA NOTA YAĞLAR

Itır uçucu yağı, ylang ylang uçucu yağı, lavanta uçucu yağı, neroli uçucu yağı, yasemin uçucu yağı, gül uçucu yağı

ALT NOTA KOKULAR – ALT NOTA YAĞLAR

Sedir uçucu yağı, vetiver uçucu yağı, paçuli uçucu yağı