PORTAKAL UÇUCU YAĞI VE AROMATERAPİ

Turunçgiller ailesinden olan ve bol C vitamini içeren portakal, kış aylarının gözde meyvelerinden biri. Vitaminler açısından oldukça zengin olduğundan grip benzeri hastalıklarda şifa kaynağımız oluyor. Meyve olarak severek yenen portakalın, suyu kahvaltı sofralarımıza konuk oluyor, kabuğu kimi zaman keklerde, pastalarda, kimi zaman reçellerde yer buluyor kendine. Portakal uçucu yağını ise aromaterapide sıkça kullanıyoruz.


PORTAKAL YAĞI NEDİR?

Portakal yağı portakal kabuklarından elde edilen öz yağdır. Portakal uçucu yağının sağlığa faydalı ve iyileştirici özellikleri olduğunu biliyoruz. Antiseptik ve yatıştırıcı özellikleri sayesinde kozmetik ürünlerin içeriklerinde de kendine yer edinen portakal yağı narenciye kokusu sevenler için harika bir seçim. Sakinleştirici ve yatıştırıcı etkileri olduğu bilinen portakal uçucu yağını kıyafetlerinize damlatabilir, buhurdanlık yoluyla ortamınızı kokulandırmada kullanabilirsiniz. 

PORTAKAL UÇUCU YAĞI NASIL YAPILIR?

Portakal uçucu yağı, portakal kabuklarının soğuk sıkılmasıyla elde edilir. Portakal uçucu yağı aromaterapide hem koklama yoluyla hem de cildimiz için sıkça kullandığımız uçucu yağlardan biridir.        

PORTAKAL YAĞI NE İŞE YARAR, NASIL KULLANILIR?

  • Doğal bir antidepresan olarak bilinen portakal yağı, yatıştırıcı ve sakinleştirici özellikleri sayesinde ruhsal denge ve dinginleşme sağlar. Portakal yağının bu etkilerini görmek için kıyafetlerinize, yastığınıza damlatabilir ya da buhurdanlığınızın üst haznesine 4-5 damla portakal yağı damlatabilirsiniz. Menopoz döneminde de kadınların ruhsal rahatlamasına yardımcı olur. Portakal uçucu yağı kullananlar portakal yağı kokusunun pozitif duyguları harekete geçirerek mutluluk verdiğini bildirmişlerdir. 
  • Portakal yağı kullananlar serinletici, ferahlatıcı ve tatlı kokusu sayesinde bu yağı aynı zamanda doğal parfüm yapımında da kullanabilirler. Diğer narenciye yağları ve lavanta yağı ile çok hoş bir karışım olacaktır.
  • Ağrı kesici, antibakteriyel ve antiseptik özelliklere sahip portakal kabuğu yağı iltihap giderilmesinde yardımcıdır. Fotoseptik özelliktedir. Tüm uçucu yağlarda olduğu gibi portakal uçucu yağının direkt kullanılmasını önermiyoruz. Badem veya susam yağı gibi sabit bir yağ ile karıştırıp kullanabilirsiniz.
  • Portakal yağı, yoğun özellikteki diğer uçucu yağlar gibi direkt ağza alınmaz. Doğallığından emin olduğunuz portakal yağını kek ve kurabiyelere lezzet katmak için 1-2 damla kullanabilirsiniz.
  • Portakal yağı kullanarak kendinize doğal oda spreyi yapabilirsiniz. 50 ml alkol içerisine 20 damla portakal uçucu yağı ilave ederek çözülmesini sağlayın. Bu karışıma 50 ml su ilave edin. Fısfıslı bir şişe aracılığıyla mis gibi narenciye kokusunu içinize çekin.
  • Hoş kokusuyla harika bir masaj yağı olabilen portakal yağını badem yağı içerisine ilave edebilir ve kendi masaj yağınızı yapabilirsiniz.
  • Portakal yağının kas gevşetici özelliği vardır. Susam yağı içerisine ilave ederek ağrıyan bölgelere masaj yapabilirsiniz.
  • Portakal yağı sindirim sistemini düzenler. Özellikle yağlı yemeklerden sonra oluşan mide ağrılarında sindirimi hızlandırmaya yardımcıdır. 20 ml badem yağı içerisine 6 damla portakal yağı, 4 damla nane yağı ilave ederek karnınıza masaj yapabilirsiniz. 
  • Portakal yağının ciltteki kolajen üretimini destekleyici, kırışıklıkları giderici ve cildi besleyici özellikleri bulunmaktadır. Portakal yağını cilt bakım ürünlerinizde kullanabilirsiniz.

PORTAKAL YAĞI YÜZE SÜRÜLÜR MÜ?

Portakal uçucu yağını cildiniz için kullanabilirsiniz. Ancak tüm diğer uçucu yağlarda olduğu gibi yoğun özelliğinden dolayı mutlaka seyrelterek kullanmanız gerekir. Yüzümüz için kullanacaksak 50 ml tatlı jojoba yağı içine 10 damla portakal uçucu yağı ilave edip karıştırarak cilt bakım yağı olarak yüzünüze sürebilirsiniz. 


PORTAKAL YAĞI KULLANIRKEN DİKKAT EDELİM!

PORTAKAL UÇUCU YAĞI FOTOSEPTİK ETKİ GÖSTEREBİLECEĞİNDEN, KARIŞIM OLARAK KULLANILIRKEN, KULLANIM SONRASI CİLT DİREKT GÜNEŞ IŞIĞINA MARUZ BIRAKILMAMALIDIR. LEKE YAPABİLİR. PORTAKAL YAĞINI HAMİLELERİN VE EMZİRENLERİN KULLANMASI UYGUN DEĞİLDİR. HERHANGİ BİR HASTALIĞI OLANLAR YA DA İLAÇ KULLANANLAR KULLANMADAN ÖNCE DOKTORLARINA DANIŞMALIDIR.