YAĞLARIN KOMEDOJENİK DEĞERLERİ

Çevresel toksinlerin ve sağlıksız gıdaların yol açtığı sağlık sorunları arttıkça doğal yaşama yönelim bir ihtiyaç oldu. Buna paralel olarak cildimiz için nasıl doğal bakım yaparım farkındalığı gün geçtikçe artıyor. Epeydir doğal yağlar cilt bakım rutinimizin bir parçası olmaya başladı. Hem butik kozmetik üreticileri hem de endüstriyel kozmetik doğal yağları formüllerinde daha çok kullanmaya başladılar.

Doğal cilt bakımının en önemli parçası taşıyıcı yağlar. Sabit yağlar adıyla da sıkça karşımıza çıkan taşıyıcı yağlar tohum ve çekirdek yağları aslında. Genelde kokusuz ya da hafif kokulu olan taşıyıcı yağlar değerli yağ asitleri ve yüksek oranda E vitamini içeriyor. Cildi nemlendirme ve yumuşatma etkilerinin yanı sıra akne karşıtı, anti-aging, nem kaybını önleme gibi özellikleri sağlayan çok kıymetli biyoaktif bileşenlere sahipler.

Sabit yağları cildimizle buluştururken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta cilt tipimiz için uygun olup olmadığı ve komedojenik indeksleri. Cildimize faydaları çok olan yağları yanlış kullandığımızda cildimizde komedon ve akneye sebep olabilirler. Bu yüzden seçimlerimizi dikkatli yapmamız uygun olacaktır.

KOMEDON VE KOMEDOJENİK NEDİR?

Komedon kıl köklerinin yağ veya kir ile dolması ile oluşan ve oldukça yaygın görülen bir cilt sorunu. Uygun şekilde temizlenmezse akne ve sivilceye dönüşebiliyor. Komedojenik ise komedon oluşumuna neden olan anlamında kullanılıyor. Bir kozmetik ürün üzerinde “non komedojenik” ibaresi görmeniz o ürünün komedon yapmayacağı anlamına gelir. Komedojenik olmayan ürünleri ve komedojenik içerikleri bilmek cilt bakımını doğru yapmamız için faydalı olacaktır. Komedojenik ürünler özellikle yağlı ve karma ciltler için yanlış ürünlerdir ve sivilce oluşumuna sebep olabilirler.

KOMEDOJENİK ENDEKS NEDİR?

Komedojenik olmayan yağlar ve komedojenik yağlar numaralandırılarak tanımlanır. Kozmetik amaçlı kullandığımız doğal yağlar komedon oluşturma ihtimaline göre sıralanarak numaralandırılmıştır. Komedojenik endeks yağların gözenekleri tıkama potansiyellerini gösteren bir değerdir ve komedojenik değer arttıkça o yağın komedon oluşturma olasılığı da artar. Sivilceye neden olan içerikler komedon skoru yüksek içeriklerdir.

Yağlar komedojenik indekslerine göre şöyle sıralanıyor.

0 – Komedon oluşturmaz

1 – Komedon oluşturma olasılığı az

2 – Orta derecede komedon oluşturma olasılığı var

3 – Komedon oluşturabilir

4 – Yüksek olasılıkla komedon oluşturur.

Bu derecelendirmeye göre 3 ve 4 komedojenik indekse sahip yağları kullanırken dikkat etmek gerekir. Özellikle cildiniz yağlı, karma ve hatta akneye yatkın bir cilt ise komedojenik endeksi 3 ve 4 olan yağları yüz bölgenizde kullanmanız doğru olmayacaktır. Komedojenik indeksi 0 ve 1 olanları cildinizde kullanabilirsiniz. Bu yağlar komedojenik olmayan yağlardır. Kuru ve normal ciltler ise komedojenik indeksi 2 ve 3 olanları kullanabilir ancak gözenekleri tıkama olasılığını da hep göz önünde bulundurmalıdır. Komedojenik ölçeği 4 olan yağlar genellikle el, dirsek, diz için veya vücut yağı olarak tercih edilmelidir.

KOMEDOJENİK YAĞLAR HANGİLERİ? KOMEDOJENİK OLMAYAN YAĞLAR NELERDİR?

Yağların komedojenik değerlerini içeren tablo doğal cilt bakımınızda size yol gösterici olacaktır. Hangi yağlar komedojenik sorusunun yanıtına bu tablodan ulaşabilirsiniz.  

0 – KOMEDON OLUŞTURMAZ

Argan Yağı

Aspir Yağı

Jojoba Yağı

Shea Butter

Ayçiçek Yağı

 

1 – KOMEDON OLUŞTURMA OLASILIĞI AZ

Üzüm Çekirdeği Yağı

Kuşburnu Çekirdeği Yağı

Nar Çekirdeği Yağı

Hint Yağı

 

2 – ORTA DERECEDE KOMEDON OLUŞTURMA OLASILIĞI VAR

Kayısı Çekirdeği Yağı

Tatlı Badem Yağı

Zeytinyağı

Çörek Otu Yağı

 

3 – KOMEDON OLUŞTURABİLİR

Avokado Yağı

Susam Yağı

 

4 – YÜKSEK OLASILIKLA KOMEDON OLUŞTURUR

Hindistan Cevizi Yağı

Buğday Yağı

Havuç Tohumu Yağı

Kakao Yağı

JOJOBA YAĞI KOMEDOJENİK Mİ?

Jojoba yağı klasik bir yağ değildir. Wax yapıda olan jojoba yağının komedojenik değeri 0'dır ve kullananlarda sivilce oluşumuna neden olduğu gözlenmemiştir. Cilt sebumuna çok benzer yapıda olan jojoba yağı her cilt tipine uyumludur, her cilt tipi jojoba yağını sever.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI KOMEDOJENİK Mİ?

Hindistan cevizi yağı komedojenik değeri 4 olduğu için komedojenik yağlardan biridir. Yüzümüzde kullanmaktansa vücut bakımında kullanmak daha akıllıca olacaktır.

En doğru cilt bakımı için cilt tipinizi ve cildinizin verdiği tepkileri bilmek ve tanımak çok önemlidir. Bu bilgiler ışığında cildinizin seveceği doğal yağları bulup dönüşümlü kullanabilir ya da kendinize doğal yağları karıştırarak cilt bakım serumları yapabilirsiniz.

Son olarak güzel ve dengeli bir cilt için bütünsel cilt bakımının önemli olduğunu, cildimize sürdüklerimiz kadar yeme içme alışkanlıklarımızın, su tüketimi, aktivite ve kaliteli uykunun da çok etkili olduğunu hatırlatmak isteriz.