KEKİK YAĞI

Nane ailesinden çok yıllık, yaprak dökmeyen bir bitki olan kekik beyaz veya pembe çiçekler açar. Güney Avrupa ve Akdeniz bölgelerinde yaygındır. Bizim mutfağımızda da kullanımı oldukça yaygın olan kekiği en çok et yemeklerinde tercih ederiz.

300’den fazla çeşidi bulunur kekiğin, çeşidine göre de yapraklarının rengi değişiklik gösterir. Aromatik kokusu keskindir ve canlandırıcı özelliktedir. Bu kokusu ile eski çağlardan beri tütsü olarak kullanımı da mevcuttur.

MİTOLOJİDE KEKİK

Latince adı thymus olan kekiğin bir de mitolojideki yerine bakalım. İnanışa göre Troya Savaşı’nın başlamasına neden olan güzeller güzeli Helen, bu savaş yüzünden çok acı çeker. Günlerce bu acıyla sürekli ağlayan Helen’in gözyaşlarından güzel kokulu kekik bitkisi oluşur. Kekik bu yüzden Antik Yunan’da cesaret, hüzün ve asaletin simgesi kabul edilmiş, bu yüzden de sefere çıkan askerlere hediye olarak verilirmiş. Kekiğin acımsı tadının da Helen’in acısından kaynaklanan öz olduğuna inanılırmış.

KEKİK UÇUCU YAĞI

Kullanımı antikçağlara uzanan kekiğin buharla distilasyonu ile elde edilen kekik uçucu yağının aromaterapide kullanılan diğer doğal yağlar gibi sayısız faydası mevcut. Özellikle Akdeniz bölgesinde binlerce yıldır kullanılması da bunun en önemli kanıtı. Antiseptik ve antibakteriyel özelliklere sahip kekik yağı özellikle bağışıklık, sindirim ve solunum sistemini destekliyor. Sakinleştirici özelliği ile biliniyor. Kekik yağının faydalarına ve kullanım şekline bir bakalım o halde.

KEKİK YAĞI KULLANIM ŞEKLİ

Kekik yağı bağışıklık sistemini desteklediği için özellikle soğuk algınlığında başvurabileceğimiz bir uçucu yağ. Göğüs ve boğaz enfeksiyonlarında tıkanmaları açıp rahatlatır. Hastalık dönemlerinde virüslerle savaşma özelliği sayesinde hava yolu ile kullanabilirsiniz. Bunun için buhurdanlık yoluyla kullanımı önerebiliriz. Olivya Dükkan’dan satın alabileceğiniz buhurdanlığınızı bu amaç için, üst haznesine biraz su koyarak ve 3-4 damla kekik uçucu yağı damlatarak kullanabilirsiniz.

Kekik yağı cildi bakteri ve mantar enfeksiyonlarından korur. Yara, kesik, yanık ve kaşıntılar konusunda başarılıdır. Bu amaçla örneğin 1 yemek kaşığı tatlı badem yağı gibi bir baz yağ içerisine 3-4 damla ilave edip cildiniz için kullanabilirsiniz.

Kekik yağı sinek ve böcekleri sizden uzak tutar. Bir baz yağ ile karıştırıp cildinize sürebilir ya da direkt kıyafetlerinize 2-3 damla damlatabilirsiniz. Kekik yağının kokusu sinek ve böcekleri sizden uzak tutacaktır.

Kekik yağı stresle mücadelede size yardımcı olur. Bedeni rahatlatır, gevşetir. Bu amaçla kekik uçucu yağını direkt koklayabilirsiniz, buhurdanlığınızda kullanabilirsiniz. Ya da yine susam yağı ya da badem yağı gibi sabit bir yağ ile karıştırıp cildinize sürebilirsiniz. Kekik yağını banyo suyunuza ilave edebilirsiniz.     

KEKİK YAĞI KULLANIMDA DİKKATLİ OLALIM!

  • Kekik yağı güçlü bir uçucu yağ olduğu için önerilen damla sayıları geçilmemelidir.
  • Kekik yağı ilaç değildir, herhangi bir hastalık tedavisinde kullanılmaz.
  • Kekik yağı kesinlikle ağza alınmaz.
  • Çocuklarda ve hamilelerde kullanım önerilmez.
  • Kekik uçucu yağı bir baz yağ ile karıştırılıp cilde uygulanacaksa küçük bir bölgede denenmelidir. Özellikle hassas ve alerjiye yatkın kişilerde kullanılmamalıdır.
  • Her uçucu yağ kullanımında olduğu gibi herhangi bir hastalığınız varsa, ilaç kullanıyorsanız mutlaka kekik yağını kullanmadan önce doktorunuza danışın.