Aromaterapide Baz Yağlar

Aromaterapide Baz Yağlar

Aromatik bitkilerden elde edilen uçucu yağların fiziksel veya ruhsal iyileştirme için kullanılmasıdır aromaterapi. Çoğunlukla uçucu yağların seyreltilmesi için kullanılan baz yağlar ise, aromaterapinin önemli bir parçası.


Baz Yağlar Nedir?


Baz yağlar genellikle kokusuz ya da hafif kokulu bitkisel yağlardır. Bu yağlar bitkilerin çekirdek ve tohumlarının soğuk sıkımıyla elde edilir. Soğuk sıkım yöntemiyle elde edilmesi gerekir çünkü yüksek sıcaklıkta yağ faydalı özelliklerini kaybeder ve sonrasında bozulur. Ve koruyucuya ihtiyaç duyar. Dolayısıyla olması gereken soğuk olarak sıkılmasıdır.

Aromaterapide yağların şifasından faydalanmak için sabit yağlar içerisine belli oranlarda uçucu yağları ilave ederiz. Örneğin 100 ml badem yağı içerisine 2 ml, yaklaşık 40 damla lavanta yağı ilave ederek, kendimize masaj yağı yapabiliriz. Normal sağlıklı bir insansak, herhangi bir hastalığımız yoksa bu oran yani %2 oranı doğru bir orandır. Bebeklerde ve hamilelerde oran %1’e inmeli, 20 damla olmalıdır.  


En çok kullanılan baz yağlar

  1. Susam Yağı
  2. Tatlı Badem Yağı
  3. Hindistan Cevizi Yağı
  4. Argan Yağı
  5. Kantaron Yağı

Susam Yağı


En temel ve aromaterapide en çok kullanılan baz yağlardan biri olan susam yağı, susamın soğuk sıkımıyla elde edilir, cilt ve saç için kullanılabilir, yemeklere eklenebilir. Vitamin ve mineral açısından oldukça değerlidir. Susam yağı; kalsiyum, manganez, bakır, demir, magnezyum, fosfor, B6 ve çinko açısından çok zengindir.

  • Antioksidan özelliği ile yaşlanma belirtilerini önler. Karaciğer ve böbreklerden kaynaklı cilt kızarıklıklarına iyi gelir.
  • Doğal SPF özelliği sayesinde cildi güneşin zararlı etkilerinden korur.
  • Romatizma ağrılarında yardımcıdır, ağrıyan bölgeye susam yağı ile masaj yapıldığında ağrıları azaltır. Eklem ve kas ağrılarında da aynı amaçla kullanılabilir.

  • İçeriğindeki B ve E vitaminleri sayesinde saç derisini besler. Saç bakım yağı olarak kullanılabilir. Kuru ve cansız saçların nemlenmesine yardımcı olur. Saç derisindeki kepeklenme için haftada iki kere kullanabilirsiniz.
  • Kışın soğuktan yazın ise güneşten yıpranan, pul pul olan cilt için harika bir nemlendiricidir. Kuvvetli bir antioksidan olduğu için kırışıklık ve tahriş gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur. Susam yağı cildi nemlendirerek canlı ve yumuşak bir cilde sahip olmanızı sağlar.

 

Tatlı Badem Yağı


Tatlı bademin soğuk sıkımıyla elde edilen badem yağı, aromaterapide temel masaj yağıdır. E vitamini açısından oldukça zengindir, dolayısıyla antioksidan özelliği yüksektir.

  • Hafif kokusu ve içerdiği vitaminler sayesinde en ideal sabit yağlardan biridir. Kuru cildi yumuşatır, besler. Özellikle egzamalı ciltler için harika bir baz yağdır. Hem saç hem cilt bakımında önemli bir yere sahiptir.
  • Cildi nemlendirir, yumuşak ve pürüzsüz olmasını sağlar. Cilt döküntülerine iyi gelir.
  • Bal ile karıştırıp dudaklarınız için nemlendirici yapabilirsiniz, dudak çatlaklarını önler.
  • Cilt yaşlanmasını yavaşlatır. Ciltteki kaşıntı ve kızarıklıklar için lavanta yağı ile karıştırıp kullanabilirsiniz.
  • Makyajınızı temizlemek için kullanabilirsiniz. Tırnakları nemlendirir ve güçlendirir.
  • Cilt çatlaklarının oluşmasını engeller. Masaj yağı olarak kullanabilirsiniz.
  • Saç derisini beslemesi, kepeklenmeyi ve dökülmeyi engellemesi badem yağını ideal bir saç bakım yağı yapar.
  • Badem yağını nemli bir pamuğa damlatıp tüm yüz makyajınızı temizleyebilirsiniz.
  • Selülit ve çatlak problemlerinde kahve ile karıştırıp sorunlu bölgeye masaj yapabilirsiniz.
  • Susam yağı ile karıştırıp kaş ve kirpik bakımınız için kullanabilirsiniz.
  • Dilediğiniz bir uçucu yağ ile karıştırıp kendi masaj yağınızı yapabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı


Hindistan cevizinin soğuk sıkımıyla elde edilen hindistan cevizi yağı hamur işlerinden kozmetiğe, saç bakımından ağız gargarasına kadar geniş kullanım alanına sahiptir.

  • Cildi onarır, nemlendirir ve besler. Kurumuş ve çatlamış cildi onarır.
  • İçeriğindeki laurik asit sayesinde cildi temizler, sebum salgısını düzenler, bu nedenle akneye meyilli ciltlerde rahatlıkla kullanılır. Antibakteriyel özelliği sayesinde sivilcelerin kurumasına yardım eder.
  • Saç bakımında etkilidir. Kurumuş ve yıpranmış saçlar için nem sağlar. Saç diplerini onarır.
  • Makyaj temizleyicidir. Özellikle göz makyajı çıkarmada çok etkilidir.
  • Nemlendirme özelliği sayesinde saç ve cilt bakımı için çok uygundur.
  • İdeal bir çatlak yağıdır.
  • Güneş yanıklarının etkisini azaltır.
  • Banyo sonrası tüm vücut için nemlendirici olarak kullanabilirsiniz.
  • Çatlamış dudaklar için onarıcıdır.
  • Tırnak bakımı için kullanabilirsiniz.

 

Argan Yağı


Anavatanı Fas’dır. Argan meyvesinin çekirdeklerinden elde edilir.

  • Argan yağı doymamış yağ asitleri ve E vitamini açısından oldukça zengin olduğundan yaşlanmayı önleyici etki gösterir. Özellikle boyun çizgilerinin giderilmesinde yardımcıdır.
  • Cildi yumuşatır, nemlendirir. Antioksidan özelliğinden dolayı cildi korur, sedef ve egzamalı ciltleri rahatlatır. Yağlı cildi dengeler.
  • Saç bakım yağı olarak kullanılır, saçlara parlaklık verir.
  • Tırnak ve el bakımında kullanabilirsiniz.

 

Kantaron Yağı


Çok eski dönemlerden beri şifası bilinen en eski doğal ilaçlardan biri kantaron yağı, sarı kantaron çiçeklerinin zeytinyağında belli şartlarda bekletilmesiyle elde edilir. Sarı kantaron çiçekleri, şifası tescilli başka bir mucize olan zeytinyağında bekletilince kırmızı rengini alır. Her evde bulunması gereken mucize bir yağdır. 

  • Hücre yenileyici özelliğe sahiptir. Bu özelliği ile başta yara ve yanıklar olmak üzere deride oluşan deformasyonların tedavisi için yardımcıdır.
  • Ezik ve morluklarda şifa olur, romatizma ağrılarını rahatlatır. Kas ve eklem ağrıları için rahatlıkla kullanabilirsiniz.
  • Güneş yanıkları oluştuğunda kantaron yağı kullanılırsa hem yanık kolay iyileşir, hem de yanıktan kaynaklanan acı hafifler.

 

Tüm bitkisel yağların dahili olarak kullanılması düşünüldüğünde, özellikle herhangi bir ilaç kullanan ve bir hastalığı ya da alerjisi olan kişilerde mutlaka doktora danışılarak kullanılmalıdır.