GÜNLÜK YAŞAMDA UÇUCU YAĞ KULLANIMI

Güzel kokularının yanı sıra zihin beden ruh dengesini sağlamada yardımcı olan uçucu yağları günlük hayatımıza katmanın pek çok yolu var. Önce uçucu yağları tanıyalım.

UÇUCU YAĞLAR NEDİR?

Bitkilerin özü, doğanın kokusu UÇUCU YAĞLAR… Kokulu bitkilerin kabuk, yaprak, çiçek gibi yerlerinde saklı olan bu yağlar özel yöntemlerle çıkarılıp kullanılıyor. Mis ve doğal kokularıyla bize eşlik ediyor. 

UÇUCU YAĞLAR VE AROMATERAPİ

Güzel kokularından çok öte fiziksel ve ruhsal olumlu etkileri mevcut. Uçucu yağlar aromaterapi uygulamalarında kullandığımız aromaterapi yağları aslında. Uçucu yağlarla tedavi anlamına gelen aromaterapi uçucu yağların bu etkilerden faydalanıyor. Sakinleştirici uçucu yağlar olduğu gibi canlandırıcı, konsantrasyon arttırıcı uçucu yağlar da mevcut.

Sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olan aromaterapiyi günlük yaşamımıza katmanın pek çok yolu var. Uçucu yağların uygulanabilir pratik kullanımlarına bir göz atalım mı?

UÇUCU YAĞLAR NE İÇİN KULLANILIR?

  • Ortam kokulandırmada
  • Kozmetik olarak
  • Masaj yoluyla
  • Banyolarda
  • Bölgesel uygulamalarda
  • Ev temizliğinde 
ORTAM KOKULANDIRMA

Uçucu yağ ve Buhurdanlık

Buhurdanlık, alt kısmına tealight yani küçük mum yerleştirebileceğimiz bir bölme ile üst kısmına su ve uçucu yağ koyabileceğimiz bir çanaktan oluşuyor.

Önce mumu yakıp buhurdanın alt kısmına yerleştiriyoruz. Sonra üst çanağa 20-25 ml kadar ılık su koyuyoruz. Suyun içine dilediğimiz uçucu yağdan, yaklaşık 10 m2 alan için 2-3 damla olacak şekilde damlatıyoruz. Mum yandıkça su ısınıyor ve uçucu yağ kokusu ortama yayılıyor.

Uçucu yağ, hem doğal hem şifalı hem de mis kokusuyla bulunduğunuz ortamda size eşlik ediyor. Hem evin havasını değiştiriyor, hem de uçucu yağların ruhsal ve fizyolojik etkilerinden faydalanıyoruz.

Buhurdanlık için hangi yağlar derseniz, tüm uçucu yağlar ve uçucu yağ karışımları buhurdanlık yağı olarak kullanıma uygun.          

Oda spreyi

Uçucu yağ oda kokusu olarak oda spreyi şeklinde de kullanılabilir. Hem ortam kokulandırmak hem de uçucu yağların olumlu etkilerinden faydalanmak istiyorsak başka bir yöntem de kendimize oda spreyi hazırlamak.

Fısfıslı bir sprey şişe içerisine 50 ml bitki hidrolatı (papatya, lavanta, gül vb.) ve 30 damla dilediğiniz uçucu yağ ilave edin. Kullanmadan önce mutlaka kuvvetlice çalkalayıp, fısfıslayın.

Uçucu yağlar su ve hidrolatlar içinde çözünmez, bu yüzden kullanmadan önce iyi çalkalamak çok önemli. Eğer aynı spreyi alkol kullanarak yaparsak tam çözünmeyi sağlayabiliriz.

KOZMETİK OLARAK

Uçucu yağlar ne için kullanılır sorusunun başka bir yanıtı da cildimiz için olacaktır. Cildimizde sürdüğümüz, yediklerimiz içtiklerimiz kadar önemli. Bu yüzden sentetik ve cildimize zararlı kimyasallar içeren cilt ürünleri kullanmaktansa doğal yağlardan faydalanmayı seçebiliriz.

Uçucu yağları sabit yağ içerisine ilave ederek cilt serumu olarak kullanabiliriz.

Uçucu yağlar bitkilerin kendisinden yüzlerce kat daha yoğun olduklarından cilde direkt kullanımını, lavanta ve çay ağacı gibi uçucu yağlar hariç önermiyoruz. Sabit yağlar ise ciltte kullanımı güvenli ürünler. Bu yüzden uçucu yağların faydalı etkilerinden faydalanırken sabit (baz) yağlardan yardım alıyoruz. Ve uçucu yağları sabit yağlar içerisinde seyreltiyoruz.

Seyreltme oranımız yüzümüz için %1. Bu yüzdeyi geçmenizi önermiyoruz. Uçucu yağların 1 damlasını yaklaşık 20 damla olarak düşünebiliriz.

Karma ciltler için öneri

100 ml Kuşburnu Çekirdeği Yağı

20 damla Lavanta uçucu yağı

MASAJ YOLUYLA

Masaj yaptırmayı seviyorsanız, ya da vücut bakım yağı kullanmayı tercih edenlerdenseniz, bu kullanımınıza uçucu yağların faydalı etkilerini de eklemeye ne dersiniz? Aromaterapi yağları masaj yağı olarak çokça kullanılıyor.

Uçucu yağları sabit yağ içerisine ilave ederek masaj yağı ya da vücut bakım yağı olarak kullanabiliriz.

Vücudumuz için seyreltme oranımız max. %2.

Masaj yağı için öneri

100 ml Tatlı Badem Yağı

30 damla Ylang Ylang uçucu yağı 

BANYOLARDA

Küvette banyo keyfine ne dersiniz? Sevenlerdenseniz uçucu yağları küvetinizde deneyin derim.

Uçucu yağları banyo suyumuza ilave edebiliriz. Lavanta uçucu yağını küvetteki suya 4-5 damla ilave edebilirsiniz. Mis kokusu ve şifasıyla size banyo keyfinde eşlik eder.

Ayaklarımızı dinlendirmek için bir kap ılık su içerisine biraz kaya tuzu ve 1 damla çay ağacı uçucu yağı ilave etmek harika olacaktır. Hem ayaklarınız rahatlar, ayaklarınızın yorgunluğu azalır hem de çay ağacının anti-bakteriyel etkisiyle ayak sorunları için faydalıdır.

BÖLGESEL UYGULAMALARDA

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, uçucu yağları, yoğun etkilerinden dolayı cilde direkt uygulamıyoruz. İstisnalar var demiştik.

Lavanta uçucu yağını baş ağrılarında 1 damla şakaklara uygulamak, özellikle migren tipi ağrılarda rahatlama sağlar.

Nane yağı da aynı etkiye sahiptir. Ancak nane uçucu yağını bir sabit yağ ile seyreltip kullanmak daha doğru olacaktır.

Çay ağacı uçucu yağı sivilce kurutmada başarılıdır. Ama dikkat edelim! Tüm yüze uygulamaktan bahsetmiyorum.  Sadece sivilce üzerine kulak çubuğu yardımıyla 1 damla uygulayabiliriz. Birkaç gün uygulamadan sonra sivilcenin kuruduğunu görebilirsiniz. 

EV TEMİZLİĞİNDE

Uçucu yağların antibakteriyel özelliklerinden faydalanarak ev temizliğinde kullanmayı seviyoruz. Çok fazla kullanabileceğimiz uçucu yağ var. İşte birkaç örnek.

Yüzey temizliğinde kova içerisindeki suya 4-5 damla çayağacı uçucu yağı koyarak yerleri bununla silmek günlük temizlikte yeterli olacaktır.

Mutfak tezgâhı için limon uçucu yağını kullanabiliriz. İsterseniz temizlik sirkesi içine isterseniz suya yine 4-5 damla damlatıp bu suyla tezgahı silebilirsiniz.

Bulaşık makinesini mis gibi doğal portakal kokusu eşliğinde boşaltmak isterseniz portakal uçucu yağını 1-2 damla kapağa damlatmak yeterli olacaktır. 

Uçucu yağlar ve özellikleri ile ilgili daha fazla bilgi için "aromaterapi nedir nasıl uygulanır" blog yazımıza göz atabilirsiniz.